EKSKLUZIVNO ZA REGION PREDSEDNIK SAVEZA GUSLARA SRBIJE: Slobodarska sveća se neće ugasiti, pokazao festival u Nikšiću

17:25

Crna Gora 0

U Nikšiću je 2.04.2022. godine održan Festival mladih srpskih guslara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Organizator Festivala je bio Savez "Srpskih guslara", dok je Savez guslara "Dušanovo carstvo" iz Crne Gore bio domaćin Festivala. Generalni pokrovitelj Festivala je bio grad Nikšić a manifestaciju je otvorio gradonačelnik Marko Kovačević.

EKSKLUZIVNO ZA REGION PREDSEDNIK SAVEZA GUSLARA SRBIJE: Slobodarska sveća se neće ugasiti, pokazao festival u Nikšiću
Printscreen

Inače Savez srpskih guslara je jedina organizacija pored SPC koja ne poznaje granice među Srbima i tom duhu i organizuje svoje manifestacije.

Učesnici programa su svojim kvalitetnim pevanjem oduševili publiku u prepunoj sali 18. Septembar.
Na kraju programa, slika koja je udarila pečat manifestaciji, svi takmičari i mladi guslari iz škole gusala iz Podgorice i Nikšića, odeveni u bele košulje, izašli su da sa svojim starijim kolegama da otpevaju par izvornih pesama.

Printscreen
 

Željko Čurović, predsednik Saveza guslara Srbije za Region kaže da je slika, pedesetak dečaka i dve devojčice koje su se takmičile, dala uverenje da gusle traju i daju nadu da će imati ko da ih nosi i u budućnosti.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Dok je takvih pregalaca, kao što je Maksim Vojvodić, Slavko Jeknić, Radovan Peković, Milomir Miljanić, Vukojica Sandić, Vlatko Vuković, Aleksandar Taušan...koji vode škole gusala i stvaraju nove guslare, ne treba brinuti za budućnost najstarijeg srpskog instrumenta," rekao je on.

Čurović ističe da su gusle sabornice i pamtiše koje pamte seda vremena, te da one nemaju digitalna svojstva, niti čipovane zapise. One su kako kaže "živi svjedoci vjekova", pamtiše usmenog predanja koje se prenosi s kolena na koleno.

"One su putujuća riznica srpskog zapisa kojim brane istinu o Golgoti naroda kroz zla vremena. Kad su nam vjeru zabranjivali, crkve rušili, pismo i jezik srpski branili, kad su nam oči vadili i na vatri pekli, guslari nijesu poklekli, već su s koljena na koljeno prenosili istinu o čojstvu i junaštvu, o izdaji i našim slabostima...Nijesu štedjeli nikoga, već pjevali "Ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga!"
I ovi dječaci koji su se dočepali gusala, već su utemeljeni u zadatku da propovijedaju istinu i pronose slavu srpskog naroda. I dok je tako, slobodarska svijeća se neće ugasiti, niti će se srpsko ime zatrijeti," zaključio je on.
 

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading