DRITAN POTVRDIO Danas pada odluka o novoj Vladi Crne Gore!

12:08

Crna Gora 0

Danas bi trebalo da bude održan završni sastanak političkih stranaka u Crnoj Gori sa mandatarom i liderom URA Dritanom Abazovićem.

DRITAN POTVRDIO Danas pada odluka o novoj Vladi Crne Gore!
Printscreen/Youtube

"Danas će se sve znati o novoj vladi", rekao je za B92.net Abazović.

O tome koji su zaključci sastanaka znaće se do kraja dana, a Abazović je za sutra, utorak 12. april zakazao konferenicju za novinare.

I dalje nije poznato koje stranke će ući u novu Vladu Dritana Abazovića. Ipak, prema najavama, u Vladi neće biti dve samostalno najjače političke snage: Demokratski front i Demokratska partija socijalista.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Podršku vladi najavile su manjinske stranke, Bošnjačka stranka i dve koalicije albanskih partija.

Sastav vlade trenutno zavisi od Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića koji je bio na više sastanaka sa Abazovićem. Međutim, ne postoji više informacija o čemu su vođeni pregovori.

Za stabilnost vladajuće većine ipak su neophodni glasovi ili DF ili DPS.

Kako je najavio i sam lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ta partija je spremna da podrži novu vladu u Skupštini, uz "razumne političke uslove". Koji uslovi su u pitanju javnost do sada niej saznala.

Ipak, Đukanović je rekao da u toj vladi neće biti njegovih ministara.

Iako je u javnosti bilo više spiskova mogućih ministara, niko nije potvrdio da će biti deo nove vlade.

Prema nezvaničnim saznanjima Bošnjačkoj stranci (BS) trebalo bi da pripadnu tri resora.

Mesto potpredsednika Vlade i ministra kapitalnih investicija, u sklopu kojeg će biti energetika i saobraćaj, navodno će pokrivati predsednik te partije i aktuelni potpredsednik Skupštine Ervin Ibrahimović.

Bošnjačkoj stranci pripašće i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali se još ne zna ko će zauzeti ministarsku poziciju.

Taj resor je pripadao Bošnjačkoj stranci i za vreme Vlade Duška Markovića (DPS), kada je ministar bio Kemal Purišić.

Albanske parlamentarne partije trebalo bi da dobiju tri resora u budućoj Vladi - ministarstva za ljudska i manjinska prava, nauke i digitalnog društva i javne uprave.

SNP-u bi trebalo da pripadne šest resora.

Potpredsednik i aktuelni direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić navodno će biti potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Građanskom pokretu URA bi, između ostalih resora, trebalo da pripadnu ministarstva ekonomskog razvoja, evropskih integracija i unutrašnjih poslova.

Za sada je definitivno utvrđeno da će potpredsednik GP URA, diplomirani ekonomista Goran Đurović biti ministar ekonomskog razvoja, a potpredsednica Jovana Marović evropskih integracija.

Iako je po padu vlade Zdravka Krivokapića bilo reči da su pojedini ministri dobro obavljali svoj posao, te da bi mogli da ostanu na svojim funkcijama, iz postojeće Vlade najverovatnije niko neće ostati na pozicijama koje su imali.

Podrška DPS-a kamen spoticanja

Već pri najavi da će novu vladu podržati pobeđeni DPS došlo je do problema.

Demokrate predvođene Aleksom Bečićem su Abazovića označili kao izdajnika, a reči nije štedeo ni smenjeni premijer Zdravko Krivokapić.

Za Demokratski front najbolje rešenje su novi izbori.

Kako su više puta potvrdili, to je najčasniji izlaz ili da se nova vlada formira od postojeće parlamentarne većine.

Skupština Crne Gore izglasala je nepoverenje Vladi. 42. vlada Crne Gore čiji premijer je bio Zdravko Krivokapić je pala 4. feburara.

"Za" je glasalo 43 poslanika, protiv 11. Glasalo je ukupno 54 poslanika .

Poslanici Demokratskog fronta nisu bili tu tokom glasanja, kao ni Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Već 3. marta predsednik Crne Gore Milo Đukanović predložio je lidera Građanskog pokreta URA i dosadašnjeg potpredsednika vlade Dritana Abazovića za mandatara za sastav 43. Vlade Crne Gore. Od tada traju pregovori o novom sastavu vlade.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading