SPAJIĆ NAJAVIO VELIKE EKONOMSKE GUBITKE ZBOG SANKCIJA RUSIJI: Nekoliko dana kasnije glasao za iste

12:03

Crna Gora 0

Crna Gora je na sednici Vlade, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, prethodne sedmice uvela sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, na opšte oduševljenje stranih partnera po čijoj se direktivi Crna Gora odlučila za ovaj potez. Dakle, obaveza ispred interesa.

SPAJIĆ NAJAVIO VELIKE EKONOMSKE GUBITKE ZBOG SANKCIJA RUSIJI: Nekoliko dana kasnije glasao za iste
Pogled.me

Za sankcije Rusiji su glasali potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Nekoliko dana pre nego što su usvojene sankcije, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kazao je da će sankcije Rusiji doneti veliki udar ekonomiji i turizmu Crne Gore.

Imamo 23 odsto turista koji dolaze sa prostora Rusije i Ukrajine“, kazao je Spajić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Dakle, Crna Gora se nalazi u specifičnoj situaciji u kojoj je morala da bira između obaveza prema međunarodnim partnerima i obavezama prema svojim građanima.

Prema rečima Spajića, koji kaže da 23% turista dolazi sa tih prostora, a uzimajući prošlogodišnji prihod koji je bio nešto malo preko milijardu evra, dolazimo u situaciju da kao posledicu sankcija imamo gubitak od 230 miliona evra u predstojećoj sezoni. Ovolika svota novca teško će se nadoknaditi.

Ono što je posebno interesantno je činjenica da je svesno donešena odluka koja direktno udara na crnogorsku ekonomiju, a sve u cilju zadovoljenja naredbi međunarodnih adresa.

Sankcije koje Crna Gora uvodi su irelevantne za rusku ekonomiju. Postavlja se pitanje, kakvu korist građani Crne Gore imaju od sankcija Rusiji? Koji je interes prosečnog građanina iz crnogorskih gradova ove odluke, kao i od članstva Crne Gore u NATO-u. Požari su harali oko Kolašina više dana, međutim, pomoći „najjačeg vojnog saveza“, kako je građanima servirano“, nije bilo.

Dakle, štetu od ovih sankcija će imati samo crnogorska ekonomija i crnogorski građani i niko više. Epilog posledica sankcija će Crna Gora osetiti već narednih meseci kada se bude pravio bilans prihoda od turizma. Prema sadašnjim projekcijama ugostitelja i ljudi iz sfere turizma, čini se da će biti vrlo teško nadomestiti posledice sankcije Rusiji.

Sve u svemu, čudi podignuta ruka Milojka Spajića, uzimajući u obzir da je svestan eventualnih posledica koje su više nego realne.

 

Komentari(0)

Loading