PLES VESNE MEDENICE BIO HIT NA MREŽAMA: Pogledajte kako je predsednica suda uživala u LUKSUZU (VIDEO)

21:10

Crna Gora 0

Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica uhapšena je kasno sinoć na Aerodromu u Golubovcima.

PLES VESNE MEDENICE BIO HIT NA MREŽAMA: Pogledajte kako je predsednica suda uživala u LUKSUZU (VIDEO)
printscreen/Tviter

Vesna Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 13 godina, do ostavke koju je podnela krajem 2020. godine.

Prema pouzdanim saznanjima, privedena je zbog osnovane sumnje da je počinila dva krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

- Medenica je uhapšena nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije. Noć je provela u betonjerci podgoričkog Centra bejzbednosti (CB), a već danas očekuje se da bude privedena nadležnom Specijalnom tužilaštvu, pojašnjavaju sagovornici iz crnogorske Uprave policije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Crnogorski mediji su često pisali o Vesni Medinici

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prošle godine, društvenim mrežama u Crnoj Gori počeo je da kruži snimak na kome se navodno vidi Vesna Medenica kako igra.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i na kome se navodno nalazi Medenica vidi se kako ona igra na nekoj proslavi. Pretpostavlja se da je u pitanju, najverovatnije, neko venčanje, gde se Medenica opustila i uživala uz muziku.

Dok su svi diskutovali smiak na kom Medenica pleše, kao i njene plesne pokrete, pojavio se u javnosti još jedan snimak, koji bi se mogao s pravom nazvati vežbanje i priprema za ples.

Naime, na novom snimku se vidi Vesna Medenica kako vežba uz muziku i kao joj lako idu plesni koraci i da veoma lako prati ritam.

Ko je Vesna Medenica?

U poslednjih nekoliko godina Medenica je najviše okupirala pažnju time što je 30. decembra 2020. podnela ostavku kao predsednica Vrhovnog suda.

Inače njen izbor po treći put da postane Predsednica Vrhovnog suda došao je pod udar Evropske komisije koja je u svom izveštaju od 11. juna 2020. izrazila zabrinutost zbog načina na koji je Sudski savet 2019. tumačio Ustav i dozvolio Medenici da bude na tu funkciju izabrana po treći put.

Treći izbor Medenice je takođe uzburkao strasti na javnoj sceni.

Brojne političke partije, ali i istaknuti pravnici su se protivili njenom reizboru. Čak su i 11 nevladinih organizacija u Crnoj Gori saopštenju za javnost oštro kritikovale treći izbor Medenice na funkciju predsednice Vrhovnog suda, ocenjujući da je “umesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu”.

Njen treći mandat obležila je i žestoka polemika sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, koji je rekao da očekuje od predsednika sudova koji su izabrani za treći mandat, među kojima je i predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, da se povuku sa tih pozicija.

Medenica je imala odgovor. Rekla je da izjava ministra pravde Zorana Pažina direktno uticala na nezavisnost crnogorskog sudstva, piše portal Cdm.

Mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine tri puta rešavali stambeno pitanje aktuelne predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Medenica je 2018. dobila od Vlade stambeni kredit od 40.000 evra po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos.

Mediji su izveštavali da je na ime mesečnih rata odjednom isplatila 6.800 evra i time otplatila kreditni dug prema Vladi, što znači da joj je ostalo “čisto” 33.200 evra.

Ona je, kako pokazuju dostupni podaci, 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima u zgradi Vektra na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici i njega je kasnije poklonila ćerki.

Medenici je taj stan dodeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

Kako biti moralan kad su plate preniske

Medenica je više puta isticala da komentarisanje presuda predstavlja pritisak na sudove. Ostaće zapamćena njena izjava da neće dozvoliti da sudske presude komentarišu oni koji nikada nisu ni ušli u sudnicu.

Medenica je često govorila i o materijalnom položaju sudija i njihove zarade.

-Ukoliko želimo da imamo moralnog, autonomnog i obrazovanog sudiju za to je, takođe, potrebno ulaganje. Njihova plata je 1.000 evra. Niko od mladih sudija nema rešeno stambeno pitanje, a od toga izdvajaju 250 ili 350 evra za stanarinu. Da li možemo garantovati da je sudija sa 650 evra i sa obavezom da 250 predmeta završi za godinu dana može sačuvati svoju moralnost i autonomiju, rekla je ranije Medenica i dodala da se korupcija sprečava samo dobrom i stabilnom platom.

Kratko iz biografije

Medenica je za predsednicu Vrhovnog suda treći put izabrana 18. jula 2019. godine.

Vesna Medenica rođena je u Kolašinu 17. jula 1957. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu.

Diplomirala je 1980. na Pravnom fakultetu u Podgorici. Radila je u Osnovnom sudu u Kolašinu. U dva mandata bila je predsednica Osnovg suda u Kolašinu, a potom je imenovana za sudije Višeg suda u Podgorici.

Za Vrhovnog državnog tužioca je izabrana 2003. godine.

 

Izvor: kurir.rs

Komentari(0)

Loading