CG OBAVEŠTAJCI I TAJNI RAČUNI: Istražni organi CG tri meseca nisu pokrenuli istragu u slučaju „Credit Suisse“ banke

09:19

Crna Gora 0

Ni tri meseca nakon što je Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavio da su osobe iz obaveštajnog sektora iz Crne Gore povezane sa tajnim bankovnim računima koji su otkriveni nakon masovnog curenja podataka iz jedne od najvećih privatnih banki na svetu „Credit Suisse“, nema podataka da li su se crnogorski istražni organi zainteresovali i pokušali da saznaju o kome se radi. Polovinom februara, Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji objavio je da su osobe iz obaveštajnog sektora Crne Gore povezane sa tajnim bankovnim računima.

CG OBAVEŠTAJCI I TAJNI RAČUNI: Istražni organi CG tri meseca nisu pokrenuli istragu u slučaju „Credit Suisse“ banke
Printscreen/Youtube

Računi su povezani sa obaveštajnim ličnostima iz Crne Gore, Iraka, Jordana, Nigerije, Pakistana i Jemena. Najstariji račun datira iz sredine 1970-ih, piše OCCRP.

Uprkos tome što je slučaj „Credit Suisse“ u javnosti otvoren pre praktično tri meseca, Portal RTCG nije mogao da dobije potvrdu da su crnogorski istražni organi pokrenuli provere.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od ’40-ih do 2010-ih, ali ne i sadašnje delatnosti banke.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Curenje podataka u februaru razotkrilo je, piše OCCRP, skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u mučenju, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima.

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke „Credit Suisse“ iz celog sveta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka u jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

I Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ pod kodnim nazivom „Crna Gora“, ali se do danas ne zna njen epilog.

Belgijske vlasti dobile su imena oko 2.600 klijenata ove švajcarske banke i počela je provera da li je bilo prikrivanja imovine.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading