LEPE VESTI IZ CG: Otvaranje deonice auto-puta moguće početkom jula

12:53

Crna Gora 0

Potpredsednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović optimista je da će građani Crne Gore ali i turisti vrlo brzo moći da se voze prvom deonicom auto-puta. Ipak nije mogao da saopšti tačan datum otvaranja puta.

LEPE VESTI IZ CG: Otvaranje deonice auto-puta moguće početkom jula
Printscreen/Youtube

"Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5% radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum", kazao je Ibrahimović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG.

Kao najvažnija prepreka, kazao je ministar, ostalo je instaliranje elektro-mašinske opreme, i dodao da je dobio uveravanja od direktora kompanije CRBC Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno.

"Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, možemo reći da ćemo se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa", istakao je Ibrahimović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin a rok za završetak radova je 6 meseci. Ministar je poručio da će taj put biti u upotrebi otvarnjem auto-puta.

"Neće biti maksimalno opremljen ali će svakako biti u upotrebi", kazao je.

On je dodao da će putarina za autoput za putnička vozila iznositi 3,5 eura a za kamione 17,5 eura.

Penali za CRBC

Na pitanje, hoće li biti zahteva za plaćanje penala prema CRBC-u, ministar je podsetio da su se pri potpisivanju ugovora 2014. godine obe strane obavezale da ako bude kašnjenja bude i penala.

Air-Montenegro

Nacionalna avio-kompanija Air-Montenegro prošlu godinu završila je u minusu. Na pitanje da li će država pomagati tu kompaniju Ibrahimović je kazao: "Nijesam srećan kako se priča odvija sa kompanijom Air-Montenegro. Vjerujem da ćemo sa novim ekipiranjem, dobrim menadžmentom, pokušati da ipak Air-Montenegro postavimo na svjetsko tržište kako treba. Ta kompanija je važna za turističku destinaciju kao što je Crne Gora i moramo naći način kako da približimo turiste Crnoj Gori a zato nam je potrebna jaka avio-kompanija".

On je kazao da se priprema tim koji će razgovarati i sa stečajnim upravnikom Montenegro-Airlinesa i da će doći do zajedničkog rešenja. Najavio je i da će lično razgovarati sa predstavnicima bivših radnika te kompanije kako bi pokušali da nađu rešenje bar za dio zahteva.

"Kako je CRBC već zainteresovan za gradnju druge dionice od Mateševa do Andrijevice erujem, oni naravno neće biti u povlašćenom položaju već su samo iskazali interesovanje, verujem da su i oni svesni važnosti projekta na kojem rade ali i koliko je to važno i za sledeću etapu", kazao je.

Druga deonica auto-puta

Ibrahimović je istakao da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge deonice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove.

"U svom mandatu ću sa svojim timom dati maksimum kako bi počeli izgradnju druge etape a samim tim i treće. Poučeni ovim iskustvom vjerujem da smo bogatiji u odnosu na sljedeće pregovore da kažem građanima da je Ministarstvo kapitalnih investicija već pokazalo inicijativu i da ćemo aplicirati za potraživanje od 203 miliona, preko razvojnih banaka imao planirano budžetom za 2022. da možemo da se zadužimo i do 200 miliona. Kada se završe sve studije izvodljivosti, i idejno rješenje, sješćemo i vidjeti šta je dobro za našu državu i vjerujem da neće biti 'dugi put za autoput'", kazao je ministar.

Istraživanja nafte i gasa

Ministar očekuje i lepe vesti kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa u našoj zemlji.

"Imamo interesovanja. Vjerujem da Crna Gora ima potencijala i vjerujem da ćemo naći ono što svi očekuju. Ja sam optimista. Zainteresovano je više kompanija. Očekujem lijepe vijesti", istakao je Ibrahimović.

Razvoj ekonomije

Ministar je kazao da Crna Gora ima ogroman potencijal i dodao da ova vlada ima i znanja i potencijala da napravi snažan zamajac u razvoju ekonomije a samim tim i boljeg standarda građana.

"Ja sam još kao poslanik insistirao da imamo ministarstvo koje bi se bavilo demografskim kretanjima. Ogromno je kretanje sa sjevera ka jugu. Snažno ću dati doprinos razvoju sjevera. Moramo raditi na razvoju putne infrastrukture na sjeveru kako bi i investicije stigle a sjever Crne Gore. Imamo naznaka, ima zainteresovanih. Sjever raspolaže sa potencijalima posebno energetskim. Mi ćemo da ih snažno promovišemo. Vjerujem da ćemo uspjeti da dobijemo renomirane kompanije kako bi iskoristili potencijale posebno u energetskom sektoru", kazao je.

Desetak kompanija zanteresovano da investira u CG

On je istakao da je već stiglo desetak aplikacija zainteresovanih kompanija koji žele da investiraju u našu zemlju.

"Neće biti povlašćenih. Posebno bih želio da naši građani investiraju ali su dobrodošli i svi ostali. Pokušaćemo da napravimo snažan iskorak u razvoju energetskog sektora. Vjerujem da dolaze bolji dani kada je u pitanju energetska stabilnost", zaključio je ministar u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading