POTPUKOVNIK LJUBAN KARAN: Politička nestabilnost kakva je u Crnoj Gori i na tzv. Kosovu je odličan teren za rad organizovanih kriminalnih grupa

13:21

Crna Gora 0

Potpukovnik kontraobavještajne službe u penziji Ljuban Karan kazao je da poslednjih 30 godina ovaj region ima veliki problem sa organizovanim kriminalom.

POTPUKOVNIK LJUBAN KARAN:  Politička nestabilnost kakva je u Crnoj Gori i na tzv. Kosovu je odličan teren za rad organizovanih kriminalnih grupa
Printscreen/Youtube

„Najveći problem u toj borbi jeste to što je taj kriminal zahvaljujući enormnim novčanim sredstvima uspeo da se infiltrira u političke strukture zemalja bivše Jugoslavije, pogotovo onih zemalja koje spadaju u kategoriju nedovršenih država. Praktično, kada je u pitanju region tu imamo lažnu državu Kosovo i Crnu Goru, tu postoji problem da razlučimo da li je politika u službi kriminala i kriminalnih hobotnica ili su kriminalne hobotnice u službi politike.“, kazao je on.

Kaže da su ovde u pitanju enormne zarade, ali i da su uključeni mnogi inostrani faktori i međunarodne kriminalne organizacije.

„Ta borba je neprestana borba. Vi nikad tu borbu ne možete završiti. Čovek uvek mora da se bori protiv bolesti ako želi elementarno zdravlje. Tako je i sa kriminalom. To je kao bolest koja se ne može u potpunosti eliminisati. Situacija u Srbiji je ipak u poslednjih 10 godina stabilna a srpske vlasti su krenule u akciju borbe protiv kriminala. Država Srbija je stub sistema i jedan stub sigurnosti organizovane borbe protiv kriminala. To je za ovaj region jako dobra vest.“, kazao je on.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Karan smatra da su druge države, kao što su Crna Gora tzv. Kosovo, uvek u nekim političkim previranjima.

„Vi ste videli da je sad formirana Vlada Crne Gore gde premijer ima 3 ,4 mesta u Parlamentu. To su nestabilna koalicija, a kada su takve situacije, onda je to odlična prilika i teren za organizovane kriminalne grupe. Čim država malo popusti organizovani kriminal digne glavu. To vam je kao kada u organizmu padne zaštita, imunitet, odmah kreću bolesti. Državni sistem je u ovom slučaju ono što je snaga institucija, policije, službi, represivnog aparata… Čim je država nedovoljno stabilna, politička situacija nedovoljno definisana, onda ima mnogo prostora za delovanje organizovanih kriminalnih grupa.“, kazao je Karan.

On naglašava da je u pitanju ogroman novac i da su oni deo međunarodnog sistema koji je prisutan u ovoj regiji. Govoreći o slučaju Darka Šarića i odgovarajući na pitanje voditeljke da li je on vrh piramide ili je ipak u pitanju neki politički faktor Karan kaže da je to vrlo teško otkriti i pitanje je da li će to biti otkriveno.

„To je jedna zona visokog rizika i neki način obično i nažalost u tim kriminalnim strukturama oni koji su glavni igrači su duboko u senci. Postoje izvršioci tih gnusnih dela koji imaju neko svoje ime i prezime, a oni centri moći su duboko potisnuti i sakriveni. Moguće da su oni u političkim strukturama u ovom regionu, ali je moguće i da su negde u nekim centrima moći.“, smatra Karan.

On kaže da s jedne strane postoji paradoksalnost da oni koji su čuvari zakona, reda i poretka žive vrlo skromno i žive od svojih plata a oni koji su sa druge strane zakona nude im određene sume za njihove usluge, i dodao da je jedina nada da se iškoluju ljudi koji će biti profesionalci i patriote i koji će znati koja je to opasnost.

„To je kosmička borba svetla i tame. Vrlo je teško definisati gde su centri. Ako su u pitanju veliki svetski igrači, mi vrlo teško bez pomoći stranih centara možemo postići rezultate. Oni su toliko moćni da mogu čak i angažovati podmornice koje će prenositi narkotike.“, saopštio je Karan.

Komentari(0)

Loading