SD NASTAVLJAJA PROGRAM "EVROPA SAD": Za stručno osposobljavanje 450 eura

11:23

Crna Gora 0

Poslanici SD-a su predali u skupštinsku proceduru izmenu Zakona o stručnom osposobljavanju osoba sa stečenim visokim obrazovanjem, kojom se predlaže da korisnici Programa primaju mesečnu naknadu od 450 eura, istakao je poslanik i potpredsednik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

SD NASTAVLJAJA PROGRAM "EVROPA SAD": Za stručno osposobljavanje 450 eura
Printscreen/Youtube

Kako navode u saopštenju, shodno postojećem zakonskom rešenju propisana je naknada licima po osnovu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u iznosu od 50% prosečne zarade u prethodnoj godini koja za 2021. godinu iznosi 532 eura, pa trenutno navedena naknada iznosi 266 eura.

Kako je krajem 2021. godine Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona o radu, kojima je definisano da minimalna zarada u neto iznosu ne može biti niža od 450 eura, u SD-u smatraju da lica sa stečenim visokim obrazovanjem u procesu stručnog osposobljavanja (kojih je nešto više od 2.700) ne mogu biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, odnosno da njihove mesečne naknade ne bi trebalo da budu niže od minimalne zarade.

"Ovo posebno ako se ima u vidu da su to uglavnom mladi ljudi koji trebaju da budu nosioci razvoja države, uz naravno činjenicu da su drastično porasle cijene mnogih roba i usluga, čime je mnogima od njih ugrožena egzistencija“, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Komentari(0)

Loading