KNEŽEVIĆ O OPŠTINI ZETA: DPS naprasno shvatio da je sazrelo vreme za opštinu Zeta

18:30

Crna Gora 0

Lider DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević iskazao je zadovoljstvo što je DPS nakon 16 godina od formiranja Gradske opštine Golubovci naprasno shvatila da je "sazrelo" vreme da područje Zete postane samostalna opština.

KNEŽEVIĆ O OPŠTINI ZETA: DPS naprasno shvatio da je sazrelo vreme za opštinu Zeta
Printscreen/Youtube

Podsjećamo, ranije danas Klub poslanika DPS najavio je da će do petka u skupštinsku proceduru predati izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji i o Glavnom gradu da bi se u najkraćem roku omogućilo formiranje nove opštine Zeta.

"Ipak ih moram podsjetiti da inicijativa o samostalnoj opštini Zeta postoji još od devedesetih godina prošlog vijeka, i da je na svaki način opstruirana i gušena od istog tog DPS-a kroz različite administrativne i krivično pravne represije prema nosiocima te ideje. Početkom 2000-ih kao odbornik u SO Podgorica obnovio sam i promovisao tu ideju, ali su protiv nje najglasniji bili odbornici DPS-a iz Zete, koji su po instrukcijama Miomira Mugoše glasali za mnogobrojne antizetske odluke kojima je ovo područje namjerno devastirano u prirodnom i privrednom kontekstu kako bi se ulagalo u centar Podgorice i druge krajeve u Crnoj Gori", rekao je Knežević u reagovanju.

Kad je 2006. formirana GO Golubovci podseća da je jedini  javno bio protiv razgraničenja koje je, kako je rekao, osakatilo Zetu, "i po kome smo ostali bez servisno skladišne i industrijske zone na Ćemovskom polju, po kome je groblje u Matagužima pripalo GO Tuzi, dok je kapela ostala u sastavu Zete, po kome je aerodrom promijenio ime iz Golubovci u Podgoricu, i još niz štetnih odluka koje su značajno i dramatično štetno uticale na razvoj ovog područja".

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Podseća da je za vreme prošlih lokalnih izbora 2018., dok je bio u zatvoru, jedino DF imao naziv liste: Za samostalnu opštinu Zeta.

"I tad i ranije ste bili protiv samostalne opštine Zeta, a što je najgore, mislim da ste i sada i da ulazite u ovaj projekat neiskreno, sa namjerom da onemogućite građane Zete da u oktobru glasaju za gradonačelnika Podgorice, jer vam je više nego jasno koga će Zećani glasati za gradonačelnika. Ali ni to nije sporno, imate pravo makar šminkerski da promijenite mišljenje, i to pozdravljam, iako sumnjam u vašu iskrenost. A testiraću je i sad i u Skupštini, tako što ću javno dati podršku vašoj ideji ako buduća opština Zeta bude imala devet katastarskih opština: Mataguži, Mahala, Gostilj, Golubovci, Bijelo Polje, Cijevna, Botun, Vukovci i Vranjina. Drugim riječima, tražićemo i očekujemo da se Zeti vrate sva područja oduzeta 1959. godine, a spremni smo da napravimo ustupak, i nećemo insistirati da Zeti pripadnu Dajbabe, Dahna i Zabjelo, osim ako stanovnici tog područja ne budu tražili da budu u sastavu Zete. I naravno, buduća opština se ne može zvati Golubovci, jer je to samo jedna MZ, već se mora zvati Zeta, osim ako vam ne smeta državno duhovni kontinuitet koji je nastao iz perioda Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, a čiji je Zeta bila središte", rekao je Knežević.

Navodi da neće podržati nikakvu smanjenu i skraćenu verziju Zete zavisnu od Egalizacionog foda i milostinje Vlade, niti će pristati da industrijska zona KAP–a, Servisno skladišna zona na Ćemovskom polju, aerodrom Golubovci, koncesije u koritu Morače, deo Skadarskog jezera, pripadnu bilo kojoj drugoj opštini osim Zeti.

"Ako vam je iskreno stalo do prosperiteta Zete i Zećana onda ćete prihvatiti ove predloge, a ako ćete i dalje da politizujete ovu temu, onda sigurni budite da ćemo naći načina da vam se suprotstavimo", zaključio je Knežević.

Komentari(0)

Loading