PRIPREMJAU TEREN ZA OSLOBAĐANJE VESNE MEDENICE: Okriviće sina da je vrbovao da bude član čim dođe u Crnu Goru

16:00

Crna Gora 0

Primarna jelatnost u kriminalnim aktivnostima Miloša Medenice i njegove kriminalne organizacije, čiji je član navodno postala i njegova majka Vesna Medenica, bivša predsednica Vrhovnog suda, bilo je krijumčarenje–izbacivanje cigareta iz Slobodne carinske zone u Luci Bar, piše u spisima SDT-a.

PRIPREMJAU TEREN ZA OSLOBAĐANJE VESNE MEDENICE: Okriviće sina da je vrbovao da bude član čim dođe u Crnu Goru
Foto: Printskrin/ Sky - Vijesti

Potvrda tih kriminalnih aktivnosti proizilazi iz komunikacija koje su putem međunarodne pravne pomoći od strane Republike Francuske dostavljene Specijalnom državnom tužilaštvu, a koje je tim povodom donelo naredbu za sprovođenje istrage protiv većeg broja lica.

Ovom naredbom Miloš Medenica, osim što je označen kao organizator kriminalne grupe, imao je i ulogu koordinatora njenih članova, kojima je davao zadatke i uputstva kako da realizuju kriminalni plan, dok je njegova majka označena samo kao predsednice Vrhovnog suda, da utiče da članovi kriminalne grupe ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe – cigareta iznijetih iz Slobodne carinske zone Luka Bar.

Gorenavedenom tvrdnjom je i više nego jasno da se priprema teren za aboliranje Vesne Medenice, piše Borba, i za prebacivanje sve odgovornosti za vršenje ovih teških krivičnih dela na njenog sina Miloša iako građanima Crne Gore ni ne treba objašnjavati o ulozi Vesne Medenice u ovoj kriminalnoj grupi, kao i činjenicu da je ona jedna od ključnih ljudi ove kriminalne organizacije. Ipak, očigledno je da se priprema teren kojim će se sva odgovornost prebaciti na sina, a kako će to uticati na kompletan slučaj, znaće se u budućnosti.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U spisima SDT-a se takođe pominje da je okrivljeni Luka Bakoč, kao izvršni direktor pravnog lica DOO Kopad kompani Nikšić, imao zadatak da osnuje ovo pravno lice, a nakon toga da deponuje sredstva u vidu gotovinskih pozajmica društvu, kao i da potpisuje sve neophodne akte u pravnom saobraćaju.

Petar Milutinović je trebalo da vrši poručivanje cigareta, organizuje logistiku i pomaže u organizaciji oko izlaza i prevoza cigareta iz Slobodne carinske zone. 

Pored toga, Medenica je, navodno, vrbovao ostale okrivljene i posredovao među njima radi donošenja odluka Vrhovnog suda u korist zainteresovanih privrednih društava da bi stekao korist za sebe i ostale članove kriminalne grupe.

Okrivljeni su, navodno, u dva navrata u novembru i decembru 2019. godine preneli 4000 paketa cigareta preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora.

Prema spisima SDT-a, Miloš Medenica je 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore radi krijumčarenja i ostalih teških krivičnih dela, a čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna Medenica, Marko Vučinić, Nikola Raičević, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović i Ivana Kovačević, kao i pravno lice DOO Kopad kompani Nikšić i više N.N. lica.

Okrivljeni Marko Vučinić imao je zadatak da komunicira sa drugim članovima kriminalne organizacije u vezi sa krijumčarenjem cigareta i posredovanjem u donošenju odluka Vrhovnog suda, a Nikola Raičević da pregovara o iznosu mita koji bi zainteresovana lica dala radi donošenja za njih povoljnijih odluka u postupku po reviziji, da uzima i predaje novac i zaključuje fiktivne ugovore, koordinira utovar i prevoz neocarinjenih cigareta.

Kako sumnjaju u SDT-u, uloga Milorada Medenice bila je da primenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu Miloša Medenice, da prati prevoz i isporuku cigareta, kao i da prati policijsku radio-vezu i kretanje drugih službenika policije od Luke Bar do mesta gde su skladištene cigarete.

Ivana Kovačević je trebalo da prihvata lažnu carinsku dokumentaciju kao pravu kako bi cigarete mogle da budu iznete iz Slobodne carinske zone, da određuje podobne carinike i da javlja o kretanju službenika uprave policije oko Slobodne carinske zone

 

Izvor: Borba/SDT

Komentari(0)

Loading