GORDANA ĐUROVIĆ O OTVORENOM BALKANU: To je politički projekat koji donosi preliberalan režim koji ugrožava vladavinu prava

10:43

Crna Gora 0

Naredne dve godine pokazaće koliko je Crna Gora blizu Evropskoj uniji, saopštila je profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Gordana Đurović.

GORDANA ĐUROVIĆ O OTVORENOM BALKANU: To je politički projekat koji donosi preliberalan režim koji ugrožava vladavinu prava
Printscreen/Youtube

Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore kazala da bi, ukoliko bi država do kraja godine dobila završna merila za oblast vladavine prava, to bila inicijalna kapisla, koja bi sve mogla da pokrene.

Crnoj Gori se, kako je rekla Đurović, sada otvara prilika da može da se bori za agendu 2025.

“Zašto ne probati u narednih tri godine uraditi nešto po tom pitanju, dokazati da se pregovori mogu zatvoriti onako kako treba”, upitala je Đurović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ona je navela da je Crna Gora pod velikim monitoringom međunarodnih i evropskih institucija.

“Kratak je mandat, velika je i heterogena vlada, ali nadajmo se da će uspjeti da se fokusiraju na prioritete koje su sami definisali”, dodala je Đurović.

Govoreći o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, ona je ocenila da je to politički projekat, koji ne odgovara Crnoj Gori zato što donosi preliberalan režim, izmaklu kontrolu granica, ugrožavanje vladavine prava, potencijalni trafiking.

Smatra da je Crna Gora imala dobru dinamiku pregovora do 2010. godine, nakon čega smo počeli da usporavamo.

“Međutim, nakon promena 2020. se tek usporilo, imali smo radikalan rez na pregovaračkim strukturama, trebalo je vremena da oni počnu da rade. U međuvremenu je vlada završila mandat”, kazala je Đurović.

U ovih 16 godina nezavisnosti bilo je, kaže, dosta dobrih rezultata.

“Ekonomisti bi rekli da je bila prosječna stopa rasta 2.6, da je došlo gotovo osam milijardi investicija, da je BDP porastao, da smo blizu 50 odsto evropskog prosjeka. Bilo je dosta infrastrukturnih projekata”, ocijenila je ona.

Komentari(0)

Loading