KRALJ NIKOLA RAPLICIRA RANKU: Zeta je dala Srpstvu prvu moćnu i priznatu kraljevinu

15:21

Crna Gora 0

Nepodnošljivi stepen srbofobije Ranka Krivokapića prostorno hara Crom Gorom. U (ne)diplomatskom saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, na čijem čelu je novi ministar Ranko Krivokapić, pre nekoliko dana zahteva od nadležnih organa Srbije da uklone sa veb sajta ambasada, u kome su date osnovne informacije o Srbiji, uključujući deo iz istorije u kome se navode „netačne“ informacije koje se tiču Crne Gore.

KRALJ NIKOLA RAPLICIRA RANKU: Zeta je dala Srpstvu prvu moćnu i priznatu kraljevinu
Fejsbuk

Tako u odeljku istorija Srbije na sajtovima ambasade susedne države između ostalog stoji i poimanje da su Srbi naselili prostor današnje Srbije u ranom sedmom veku nove ere, stvarajući sedam posebnih plemenskih oblasti između ostalih i Zetu. Ranko Krivokapić je ovo okarakterisao kao „svjesnu namjeru onih koji i dalje baštine principe velikosrpske ideologije“.

„Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – „tuđim perjem“. U cilju daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore“, ističe se u reagovanju MVP.

Ostaje nam samo odgovor na pitanje kako će okarakterisati i interpretirati ove reči Kralja Nikole I Petrovića koje je izrekao prilikom svečanog govora povodom proglašenja Crne Gore za kraljevinu 1910. godine:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Duboki su temelji ovoj obnovljenoj kraljevini našoj. Oni silaze do nekadašnjih zetskih kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina“, jasno naglašavajuću i u proglasu da je Zeta „dala Srpstvu prvu moćnu i priznatu kraljevinu.“

Nakon ovih reči kralja Nikole interesantno će biti da crnogorska javnost posmatra kako će Ranko Krivokapić kontrirati poslednjem crnogorskom kralju, koji ipak njega i celi njegov resor demantuje o karakteru Crne Gore pre samo sto godina.

Komentari(0)

Loading