ĐUKANOVIĆ NANJUŠIO PROBLEM: Moramo ukloniti receptore ruske destrukcije

16:11

Crna Gora 0

"Crna Gora je pokazala da je funkcionalna prlamentarna demokratija, imala je demokratski kapacitet za mirnu promjenu vlasti. U parlamentu je smijenjena Vlada koja se pokazala kao nekompetentna", rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na pres konferencinji nakon susreta sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

ĐUKANOVIĆ NANJUŠIO PROBLEM: Moramo ukloniti receptore ruske destrukcije
Printscreen/Youtube

Prema njegovim rečima, Mišelova poseta Crnoj Gori upućuje na onu posvećenost Evropske unije evropeizaciji Zapadnog Balkana.

"Ovo je bila prilika da ažuriramo informacije iz našeg prethodnog razgovora. Tada sam najavio da ćemo dobiti novu Vladu i dobili smo Vladu za koju vjerujem da će biti posvećena evropskim integracijama", istakao je Đukanović

Predsednik Crne Gore rekao je da je sa Mišelom razgovarao o stanjeu u regionu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:


Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Ponovio sam da je stabilnost Zapadnog Balkana jednako integracije. Nažalost, konstatovali smo da je bilo usporavanja Crne Gore u procesu integracija", rekao je Đukanović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Naveo je i da je u tom periodu bilo zemalja koje su nastupale van pozicije integracije, a da je kao upozorenje i stigla agresija Rusije na Ukrajinu. Istakao je da agresija Rusije na Ukrajinu ukazala na potrebu evropskih integracija.

"Crna Gora ima najvažniji zadatak da pokuša da realizuje najvažnije prioritete: Unaprjeđenje vladavine prava, ostvarivanje više efikasnosti pravosuđa. Time bi poslali dobar signal da je politika proširenja živa", ocenio je Đukanović.

Mišel je naveo da je ovo važan momenat za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

"EU je bila ujedinjena u donošenju sankcija Rusiji, a da se pritisak obezbjeđuje kontinuitetom šest paketa sankcija.  Hvala vam na pridruživanju tome, kao i na prihvatu ukrajinskih izbjeglica. Zapadni Balkan jeste strateški prioritet za EU i to sada više nego ikada. Crna Gora je bila veoma konsistentan partner za EU, više od deceniju i vaša zemlja ima rekord od 100 posto usklađenja sa EU politikom", rekao je Mišel.

 Đukanović: Nema mjesta euroskepticizmu, izbori 23. oktobra

Predsednik Crne Gore kazao je da smo kroz rusku agresiju videli ugrožavanje evropskih vrednosti.

"Rusija djeluje destruktivno u odnosu na Evropu i evropskom sistemu, i osnažuje sve one snage čija je osnova euroskepticizam. Ovo vjerujem ne donosi ništa dobro ni Evropi ni Rusiji.Vjerujem da će budućnost donijeti bolje partnerstvo Evrope i Rusije, ali sada je situacija takva kakva jeste", rekao je on, dodajući da u Crnoj Gori nema mjesta eurskepticizmu.

Ono što se mora uraditi jeste da se neutrališu receptori za rusku destrukciju, a njih ima i u EU i ZB.

Mišel kaže da EU počiva na tri stvari - mir, prosperitet i temljene vrednosti.

"Ruske vlasti biraju, vidimo, nene druge stvari i pokrenuvši ovaj rat protiv Rusije", rekao je Mišel.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da Crna Gora bude sledeća članica EU Mišel je istakao da misli da zaista ima puno napretka u Crnoj Gori.

“Verujem da će dodatni napredak biti narednih nedelja. Naš pristup je prema zaslugama. Ako ima političke volje i reformi to može biti odlican signal za odnos EU prema zemljama zapadnog Balkana”, poručio je predsednik Evropskog saveta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o lokalnim izborima, Đukanović je rekao da ih je zakazao za 23. oktobra i ne vidi više nijedan razlog da može doći do korekcije tog termina.

Komentari(0)

Loading