ZAMONAŠENA MONAHINJA AMFILOHIJA Joanikije se obratio svim hrišćanima: "Vjera, ako nema volje i karaktera, ne može da izdrži do kraja"

15:43

Crna Gora 0

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog Teodora Stratilata Svetu službu Božiju u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada.

ZAMONAŠENA MONAHINJA AMFILOHIJA Joanikije se obratio svim hrišćanima: "Vjera, ako nema volje i karaktera, ne može da izdrži do kraja"
Printscreen/Youtube

U liturgijskoj besedi kazao je da se obično misli da monasi i monahinje imaju prednost što su lišeni suvišnih zemaljskih briga i da je to najvažnije u monaškom životu.

“Ali, ako bi samo bilo to, onda zaista monaški život ne bi imao pravu sadržinu. Monasi i monahinje koji se trude da nose krst svoj, da se sjedine svojim krstom sa krstom Hristovim, oni imaju veliku borbu i veliki podvig. Iamju da ulože veliki trud, da očiste svoje misli, svoja srca i da pripreme svoje srce za stan Bogu živome, da uklanjajući se od ovoga svijeta zadobiju ono što je vrednije od ovoga svijeta, da zadobiju darove Duha Svetoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsetio je na reči Svetog Serafima Sarovskog da je cilj ljudskoga života sticanje Duha Svetoga.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

“Znači, ako se monasi i monahinje lišavaju ovoga svijeta i onoga što je u njemu, oni to rade sa naročitim ciljem: da bi bili slobodni da služe Gospodu i dan i noć, i da bi zadobili darove Duha Svetoga”, objasnio je Vladika.

Kazao je da zato monaški put nije nimalo lak.

“To je veliki izazov. Treba, naravno, puno vjere, puno oduševljenja na tome putu, ali treba i čvrstina volje”, naglasio je on.

Današnji svet, istakao je Mitropolit Joanikije, nema čak problema ni sa verom.

“Oni koji vjeruju ponajviše imaju problema sa voljom. Ni vjera, ako nema volje i karaktera, ne može da izdrži do kraja. I onda nastaju teški lomovi i teški problemi. Posle tih prvih oduševljenja, kada se treba boriti, kada treba istrajati, kada treba izdržati, na tome bojnome polju ne pokleknuti – treba mnogo volje. Zato treba da jačamo volju. To se odnosi, ne samo na monahe i monahinje, nego na sve hrišćane”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Vladika Joanikije je rekao da je savremeni čovek raslablje, posebno njegova volja.

“I onda, naravno, nema ni spremnosti na žrtvu niti na podvig, niti da se bilo šta izdrži i pretrpi. A život i nema kvalitet ako nema svega toga. Ako nema i borbe i istrajnosti i izdržljivosti, ne mogu se dobiti vijenci. Kao što ni dobar ratnik i dobar sportista ne računa da će dobiti vijenac slave ili pobjede, ako se ne bude borio i ako ne bude i rana i udaraca u toj borbi koje treba pretrpjeti i izdržati. Ako nije spreman i na smrt, onda on nije onaj borac koji će Bogu ugoditi kako valja”, rekao je Vladika Joanikije.

Kazao je da je nova junakinja, sinoć zamonašena monahinja Amfilohija, kao mlada devojka, srednjoškolka krenula tim Božjim putem.

“Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je naredio ovdje sestrama da je prime u svoju zajednicu, iako nije običaj prije punoljetstva. A danas bi sa osamnaest ni sa dvadeset nijesu punoljetni nego još o njima treba voditi računa kao o djeci. I hvala Bogu, ona je krenula pravim Božjim putem”, kazao je Mitropolit Joanikije poželjevši novoj monahinji da njen čisti i besprekorni početak bude dobar temelj za njeno buduće napredovanje.

Poslije Liturgije Mitropolit je dodelio Zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca dobrotovorima manastira Ždrebaonik: Vanji Pesocki, med. sestri, Slavku Uskokoviću, privatniku, Predragu Kuču, privatniku, dr Luki Boroviniću, dr Draganu Šariću i Lazaru Zekoviću, privatniku..

Komentari(0)

Loading