RANKO DOLIVA ULJE NA VATRU: Postavićemo zastavu obnovljene nezavisne CG na Cetinjski manastir

11:55

Crna Gora 0

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio je da je "zastava Crnojevića vraćena da bude barjak obnovljene nezavisne Crne Gore i da će biti vraćena i na Cetinjski manastir na kom se od njegovog prvog dana vijorila".

RANKO DOLIVA ULJE NA VATRU: Postavićemo zastavu obnovljene nezavisne CG na Cetinjski manastir
EPA

Crnogorski šef diplomatije je ovo poručio pošto je otvorio multimedijalni projekat istoričara Petra Glendže koji organizuje Opština Cetinje povodom obелežavanja 540 godina od osnivanja crnogorske prestonice.

"U 3 sata ujutro Vlado Dapčević reče "Ajmo da počnemo sa srećom" i jurnuše u svenarodni ustanak. Ustanak bez premca u porobljenoj Evropi te 1941. Crnojevći su sa dukljanskim i zetskim plemstvom došli u ove planine i u tom spoju gorštaka - ratnika stasavao je crogorski narod. Donijeli su renesansu u ova brda i pečatili knjige prvi u južnih Slovena iako su drugi bili bogatiji i veći. Znali su moć kulture i njenu moć trajanja kao snagu u borbi za slobodu", kazao je krivokapić. 

Prema njegovim rečima, Crnojevići su spajali islam i hrišćanstvo - Evropu i Crnu Goru. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Neka ne tumače našu kulturu i dobrotu kao slabost - vrnutćemo što je naše. Bili smo vazda dio evropske kulture i politike u sve četri dinastije. Cetinje je grad heroj kao i 49 drugih Bastarduna ovog krša. Crnogorske brigade su prolivale krv od Triglava do Đevđelije, oslobađale Beograd, Zagreb, Sarajevo. Petina narodnih heroja, 40 odsto generala, trećina komandanata korpusa, dala je Crna Gora sa tri odsto stanovništva", dodao je Krivokapić. 

Istakao je da se Crna Gora i njeno milenijumsko trajanje u slobodi brojevima ne da opisati.

"Sad smo željni evropske pobjede u integracijama i kao vazda prvi smo u toj regati. Da je vječna  Crna Gora i da je slava herojima 13. jula", poručio je Krivokapić.

Komentari(0)

Loading