TUŽILAČKI SAVET: Politički moćnici da ne pretre tužiocima i da ne pripisuju sebi njihove rezultate

10:49

Crna Gora 0

Tužilački savet je danas pozvao visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja.

TUŽILAČKI SAVET: Politički moćnici da ne pretre tužiocima i da ne pripisuju sebi njihove rezultate
RTCG

"Visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umjesto prijetnji da će ”odgovarati” i da im donošenje određene odluke “neće biti zaboravljeno“. Tužilački savjet poziva političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva", navode u TS.


Ukazuju da je pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno", navode u saopštenju.

"Tužilački savjet poziva sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu. Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti, nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala", poručuju iz TS.

Podsećamo, predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zapretio je pre nekoliko dana tužiocima da će odgovarati ako im eventualne optužnice protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg rukovodstva "Plantaža" sudovi ne potvrde osuđujućim presudama.

Komentari(0)

Loading