ODRŽANA NARODNA SKUPŠTINA U ZETI: Usvijena DEKLARACIJA ozaštiti opštine, "MALA ZETA TREBA DA IZRODI ONU VELIKU ZETU"

09:28

Crna Gora 0

Deklaracija o zaštiti interesa Zete, usvojena je večeras jednoglasno na opštenarodnom zobru, u prepunoj sali KIC Zeta Golubovci. Meštani svih naselja su došli i podržali deklaraciju, koja jasno precizira uslove, koji moraju biti uzeti u obzir pirlikom proglašenja Zete opštinom.

ODRŽANA NARODNA SKUPŠTINA U ZETI: Usvijena DEKLARACIJA ozaštiti opštine, "MALA ZETA TREBA DA IZRODI ONU VELIKU ZETU"
Printscreen/Youtube

Pred više od 200 okupljenih meštana, prvi se obratio Milorad Mića Aligrudić, dugogodišnji borac za vraćanje statusa opštine Zeti i neko ko najbolje poznaje istoriju tog podneblja.

Prva pravoslavna opština

"Zetski istorijat je slika za sva područja u Crnoj Gori. Zeta se ponosi sama sa sobom. Kao prvo 1850. godine, a nakon Berlinksog kongresa, u Zeti se formira prva pravoslavna opština. Takođe, posle Berlinskog kongresa kroz Zetu je prošla granica Turske sa Crnom Gorom. To je jedan nečasan potez prema Zeti i neverovatno je da baš taj dan gradska opština slavi, a imamo toliko svetlih datuma kojima se ponosimo. No nadam se da će se i to promijeniti", kaže Aligrudić.

Zatim se osvrnuo na period poslije Balkanskih ratova.

Pročitajte još:

Pročitajte još:


Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Tada pored ove prve i Mataguži dobijaju status opštine i obuhvataju i Malesiju, tj. njen dio. Posle Prvog svjetskog rata dolazi do podjele na Gornju i Donju Zetu. Dakle, dvije opštine i Mataguži. Tada su katastarski u sastavu Zete i Kuće Rakića, Dajbabe i Zabjelo. Zeta je tada imala 27.000 hektara, koje je izgubila odmah nakon Drugog svjetskog rata. A do danas izgubila je i mnogo više i ostala na nešto više od 7.000 hektara", objasnio je Aligrudić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Kada je formirana opština Golubovci, Zeta gubi i više, odnosno lokacije kao što su Ćemovsko polje, aerodrom, Vranjina... Mala Zeta  treba da izrodi onu veliku Zetu, u onoj velikoj mjeri ne, ali u prihvatljivim granicama", dodaje on. 

adria.tv
 

 


Najveća nepravda, tvrdi Aligrudić, učinjena je nakon Drugog svetskog rata, kada Zeta gubi status opštine.

"Zeta se dijeli tada, što bi naš narod rekao i kusom i repatom. Opština Podgorica uzima teritoriju Botuna, otima je i pripaja drugom. To zakon ne poznaje. Ista situacija sa Matagužima. To treba brisati. Ja ovo pričam jer želim da mladi znaju šta je neka bila Zeta i šta bi trebala da bude danas. Ipak, sa Podgoricom ući u priču oko razgraničenja je teško jer su nas više puta prevarili", saopštio je on.

Od 2005 do danas, kako kaže, urađeno je mnogo nezakonitih radnji i nepravdi.

"Sada građani iz Gornje Zete i Botuna pripadaju drugom naselju. Zeta je čerupana i očerupana. Ja sam još 1996. godine tražio da Zeta postane opština, pa onda 2000, ali ni tada nije dozvoljena rasprava. Od pada DPS-a, tadašnjem predsjedniku Skupštine sam sve ovo iznio, nikad odgovor nisam dobio. Na moj telefonski poziv svi su govorili znamo te, pogledaćemo, odgovorićemo. Nikad nisu. Onda sam 16 maja novoj predjsednici Skupštine poslao svu dokumentaciju i stvorila se bura i pozivi od raznih stranaka. I Vlada je dobila moje pismo", ističe Aligrudić. 


Na kraju izneo je detalj iz studije koja je rađena 1996. godine.

"Po toj studiji, Zeta ima takve resurse da može izdržavati dvije opštine sadašnje gradske opštine Golubovci", zaključio je Aligrudić. 

Nakon njega reč je uzeo dr Anadrija Mikulić koji je pričao o prioritetima iz oblasti zdravstva.
 


"Tražimo regulisanje crne ekološke tačke jalovišta Kombinata aluminijuma, koje zagađuje vazduh i zbog kojeg muku muče poljoprivrednici. Tražimo regulisanje vodotoka rijeke Morače. Dom zdravlja mora obezbijediti specijaliste za djecu ali i odrasle, dakle od opštih pregleda do specijalističkih. Neophodna je i radiološka služba, koja je ukinuta, pa nemamo osnovni ultrazvučni pregled, a koji sam ja lično obavljao punih 20 godina. Potreno je i 12-satno noćno dežurstvo u Hitnoj medicinsko službi", rekao je Mikulić.
U ime "Odbora za spas Zete", prisutnima se obratio mr Bojan Popović.
 
"Napravićemo manju pregocaračku grupu, koja će razgovore početi sa političkim partijama, a zatim i sa Glavnim gradom. Izdvajanje Zete, mora pratiti ekonomska i ekološka opravdanost, uz uvažavanje istorije i granica opštine koje tražimo", istakao je Popović. 

Prema njegovim rečima studija opravdanosti koja je do sada rađena nije sve obuhvatila i mora biti dorađena. 

"Naravno, biće napravljena i nova studija koja će obuhvatiti sve resurse i bogatstva Zete. Biznis zona oko KAP-a ne bi smjela da se valorizuje dok se završi priča oko razgraničenja. Dakle, ne smije biti parcelisanja i prodaje", ocenio je Popović. 

Usvajanje Deklaracije ispraćeno aplauzom


U deklaraciji se jasno naglašava da nova opština, pored svih sadašnjih naselja, obuhvata i Kombinat aluminijuma, biznis zonu i servisno-skladišnu zonu uz magistralni pravac Podgorica-Petrovac, aerodrom Golubovci, Regionalni vodovod u Boljesestrama, budući regionalni kolektor, dio Plantaža i dio NP Skadarsko jezero.

Komentari(0)

Loading