CRNOGORCI RUSIMA ZAMRZAVAJU NEKRETNINE: Kuće na Žabljaku i Budvi pod ključem države

17:00

Crna Gora 0

Crnogorski Katastar počeo je sa upisima zamrznute imovine ruskih državljana u Crnoj Gori. Do sredine ovog meseca bila je upisana jedna takva zabeležba na teritoriji Budve. Paralelno je sprovođen i postupak u vezi sa zamrzavanjem imovine jednog ruskog državljanina na Žabljaku.

CRNOGORCI RUSIMA ZAMRZAVAJU NEKRETNINE: Kuće na Žabljaku i Budvi pod ključem države
Shutterstock

– Imajući u vidu odluke o uvođenju restriktivnih mera, Uprava za katastar upisala je upis zabeležbe ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje): Opština Budva – Bashirov Mart, KO Bečići, LN 432; Opština Žabljak – u toku je upravni postupak za jedno lice i do konačnog završetka postupka, podatke ne možemo dostaviti – naveo je direktor uprave Koča Đurišić u dopisu od 18. jula ove godine Ministarstvu vanjskih poslova, u koji je “Dan” imao uvid.

Taj dopis je Ministarstvu spoljnih poslova upućen kao odgovor na zahtev o slobodnom pristupu informacijama Akcije za socijalnu pravdu, koja je početkom ovog meseca tražila “listu svih državljana Ruske Federacije u odnosu na koje je doneta odluka o zabrani raspolaganja njihovom imovinom, odnosno kojima je zamrznuta imovina koju poseduju u Crnoj Gori”. Ministarstvo spoljnih poslova je usvojilo zahtev ASP-a i dostavilo ovu informaciju od Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je takođe poslala i izvod lista nepokretnosti.

Međutim, kako se u dostavljenom listu nepokretnosti, osim podataka o ruskom državljaninu, navode podaci i drugih vlasnika nepokretnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ceneći ove okolnosti, a saglasno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ne može kao sastavni deo informacije dostaviti list nepokretnosti – navodi se u rešenju ministarstva, koje potpisuje državna sekretarka Dragica Anđelić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U ASP-u kažu za Dan da “izgleda da u ministarstvu nisu upoznati sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje daju mogućnost da se ukloni deo podataka iz informacije, što bi u konkretnom bili podaci o drugim vlasnicima neruskog državljanstva”, ali da se neće žaliti na ovakvo rešenje.

– Prosto se radi o tome da je katastar javna evidencija, a izgleda da ni to nije poznato nadležnima u Ministarstvu spoljnih poslova, a koji je ustanovljen kao javni registar radi zaštite interesa svih lica (uključujući naročito treća lica), koja žele na neki način da raspolažu nepokretnostima. To je opšti pravni standard u svim iole razvijenim demokratskim zemljama – dodaju u ASP-u. Kako preciziraju, takođe je opštepoznato da čak i prosečno informisani novinar, civilni aktivista ili građanin sa nekoliko klikova u javnoj evidenciji može pronaći podatke, koji ga interesuju.

Podsetimo, Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine, na osnovu kojeg se Rusima ograničava pravo raspolaganja imovinom, navodeći da se tim aktom krše Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i da zbog ograničenja raspolaganja imovinom Crnoj Gori prete milionske tužbe.

Izvor: alo region

Komentari(0)

Loading