KONAČNA ODLUKA USTAVNOG SUDA: Odlaganje izbora je neustavno!

15:20

Crna Gora 0

Ustavni sud ocenio je danas da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom, saznaje TVCG.

KONAČNA ODLUKA USTAVNOG SUDA: Odlaganje izbora je neustavno!
Printscreen/RTCG

Kako saznaje Agencija MINA, Ustavni sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu.

Ustavni sud je ocenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dve trećine glasova svih poslanika.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ocenjeno je i da osporeni zakon nema povratno dejstvo kako je navedeno u predlogu poslanika DF jer su izborne radnje započete ali ne i okončane.

Podsećamo, prvobitno je sednica suda o ovom pitanju trebalo da bude održana 21.jula, ali je odložena zbog odsustva predsednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja,podnеo je inicijativu za ocenu ustavnosti izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar

Iz CDT-a su prilikom traženja ocene ustavnosti poručili kako su izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading