HITNO SE OGLASILI IZ INSTITUTA ZA ZDRAVLJE: Ova zarazna bolest stigla u Crnu Goru

18:00

Crna Gora 0

Laboratorija Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore detektovala je prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja.

HITNO SE OGLASILI IZ INSTITUTA ZA ZDRAVLJE: Ova zarazna bolest stigla u Crnu Goru
Shutterstock

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mere prema obolelom i kontaktima u cilju sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

- Takođe su obaveštene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja - navodi se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, a može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu, a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dve do četiri nedelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Izvor: RTCG

Komentari(0)

Loading