LOKALNI IZBORI U CG: Đukanović sutra saopštava odluku

20:59

Crna Gora 0

Šta će biti s lokalnim izborima zakazanim za oktobar za koje je Ustavni sud kazao da su protivustavno odgođeni, moglo bi biti jasnije sjutra, kada će se oglasiti predsednik države, rečeno je TVCG iz kabineta Mila Đukanovića.

LOKALNI IZBORI U CG: Đukanović sutra saopštava odluku
Printscreen/Youtube

Da li će se održati lokalni izbori u 14 crnogorskih opština u oktobru kako je planirano ili nas očekuje novi datum, još je neizvesno nakon odluke Ustavnog suda da je odgađanje bilo neustavno. Sve će biti jasnije sutra, kada bi kako je za TVCG saopšteno iz kabineta predsednika Crne Gore, šef države trebalo da donese konačnu odluku.

Službeni list Crne Gore danas je objavio odluku Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke.

Osporeni Zakon, odnosno odredba ĉlana 209.a tog zakona, po nalaženju Ustavnog suda nije u saglasnosti ni sa smjernicama i obrazloženjem kodeksa dobrog vladanja u izbornim pitanjima - venecijanske komisije, prema kojima se izborni sistemi smeju menjati najkasnije godinu dana uoĉi izbora, ili moraju biti utvrđeni ustavom ili zakonom višeg nivoa od "običnog” zakona.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ustavni sud je utvrdio da osporeni Zakon nije donet u skladu s odredbom člana 91. stav 3. Ustava, odnosno da nije donet dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika.

"Zbog izostanka Ustavom propisane (dvotrećinske) većine za njegovo donošenje, Ustavni sud je utvrdio njegovu formalnu neustavnost i ukinuo osporeni Zakon u cjelini", naveo je Ustavni sud.

Podsećamo, Ustavni sud, posljednjih dana jula, ocenio je da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom.

Sud je jednoglasno doneo odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.

Ocenio je da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dve trećine glasova svih poslanika.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja, podneo je inicijativu za ocenu ustavnosti izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading