INICIJATIVE DPS-a NEMAJU VEĆINU: Nema povratka na period pre 30. avgusta

09:43

Crna Gora 0

Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je kao i ustoličenje mitropolita Joanikija u septembru prošle godine, izazvalo potres na političkoj sceni, ali i na određeni način opet napravilo jasnu granicu između političkih aktera. Na jednoj strani su snage okrenute prošlosti, zaglibljene u ekstremizmu, radikalizmu i širenju mržnje, a na drugoj su demokratske snage, koje uz sve manje ili više opravdane zamerke na njihovo delovanje, žele mir, napredak i prosperitet države i njenih građana.

INICIJATIVE DPS-a NEMAJU VEĆINU: Nema povratka na period pre 30. avgusta
printscreen/Facebook/Luka Tapušković

Prema ranijoj najavi, DPS je juče pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

„Inicijativa je otvorena za sve one koji takođe smatraju da se vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima“, saopštili su iz DPS-a. Kako su kazali danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade.

„Ukriveno, sramno, iza blind vrata i džipova, kako se uostalom potpisuje svaka kapitulacija i akt izdaje, uz to sa lažnom informacijom od premijera da danas nije potpisivanje, danas je potpisan tzv. Temeljni ugovor i zato izdajnička Vlada mora pasti! Makar sad, ako već do sad, iz nama nepoznatih razloga, nije“, saopšteno je iz Socijaldemokrata.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Sad nam ostaje da saniramo štetu i da suverenistički blok najzad uradi ono što je trebalo: konsoliduje se i omogući vraćanje na evropski kolosjek“, zaključili su.

Dakle, poražene snage sa poslednjih parlamentarnih izbora ne samo da nisu naučili lekciju, izvukli pouke i iskreno krenule u proces unutrašnjih reformi, već najavljuju konsolidaciju i povratak na vlast. Za svakog iole upućenog čoveka u domaće političke prilike, ovako zapaljiva retorika, inicijativa o rušenju aktuelne vlade i najava povratka na vlast, ne izaziva veću zabrinutost, jer je pad podrške snaga starog režima kontinuiran i nezaustavljiv proces.

“Najave nekih partija koje podržavaju Vladu Crne Gore da će pokrenuti proces njenog izglasavanja ne zabrinjavaju“, poručili su iz Građanskog pokreta URA.

Oni su pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i „rešavanje ovog decenijskog pitanja kojem je neosnovano pridat ogroman značaj“.

„Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu jer vjerujemo da će se Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način odrediti prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu“, jasni su iz Abazovićevog pokreta.

Demokratski front je pozdravio potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Po njima, ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama, a ispravljena je i velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

Socijalistička narodna partija izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Nakon niza problema i pokušaja opstrukcije realizacije ovog cilja, SNP sa ponosom ističe da su ispunili svoj glavni prioritet koji su i postavili prilikom ulaska u 43. Vladu.
Prava Crna Gora je pozdravila potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čime se, a nakon usvojenog Zakona o slobodi veroispovijesti odmah nakon 30. avgusta 2020. godine, formalno-pravno stavljena tačka na višedecenijske nasrtaje na jedinu kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Srpsku pravoslavnu crkvu.

Radnička partija pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC. Ovim potpisom stavljena je tačka na pitanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Okrenimo se zajedničkoj budućnosti u pomirenoj Crnoj Gori, saopštio je predsednik ove partije, Maksim Vučinić.

„Prosperitet i napredak imaju samo oni narodi koji su slobodni, mi smo osjetili ukus te slobode nakon dugo željenih promjena koje su se desile 30. avgusta 2020. Ne smijemo dozvoliti da mračne sile DPS-a opet zavladaju Crnom Gorom. Njihovo protivljene Ugovoru znači protivljenje pomirenju, a time i prosperitetu Crne Gore i njenih građana“, kazao je Vučinić.

“Demokratska Crna Gora je svih prethodnih godina principijelno saopštavala da nam je prihvatljiv svaki sadržaj Temeljnog ugovora koji usaglase SPC i Vlada, te smo još prije mjesec dana pozdravili čin usaglašavanja Temeljnog ugovora između dvije strane. Samim tim, pozdravljamo i čin potpisivanja kojim je i formalno stavljenja tačka na ono što je u najvećoj mjeri započela i pripremila 42. Vlada i što proizilazi iz izmijenjenog Zakona o slobodi vjerosipovijesti koji je osnov i temelj uređenja ovih pitanja“, saopštile su iz Demokratske Crne Gore.

Proces konsolidacije koji najavljuju snage starog režima je legitiman i očekivan, a njihovo ukrupnjavanje je očigledno jedino moguće u ovom trenutku. Osipanje podrške pokušaće zakamuflirati jedinstvom i galamom, današnjom inicijativom i pojačanom agresijom. Na njihove buduće političke akcije odgovor demokratskih snaga mora biti jasan, jak i odlučan. Nema povratka na mračni period autokratije, a veličanstvena pobeda 30. avgusta 2020. godine mora biti ne samo odbranjena već i konačno realizovana i ispunjena sva ona nadanja i želje ogromne većine građana.

Komentari(0)

Loading