19. ĆEMO VIDETI KO JE JUDA! Joković: Ko bude glasao za rušenje vlade, taj će najdirektnije da radi u korist Đukanovićevog DPS

15:03

Crna Gora 0

U Crnoj Gori će naredna nedelja biti politički turbulentna. Crnogorski parlament glasaće o nepoverenju vladi Crne Gore, a inicijativu za to pokrenula je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nakon što je premijer Dritan Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

19. ĆEMO VIDETI KO JE JUDA! Joković: Ko bude glasao za rušenje vlade, taj će najdirektnije da radi u korist Đukanovićevog DPS
Foto: Vlada Crne Gore

Vladimir Joković, potpredsednik vlade Crne Gore i lider Socijalističke narodne partije (SNP), kaže u razgovoru za Kurir da će tog dana pasti mnoge maske.

Da li je 19. avgust dan D za crnogorsku vladu?

- Nije to dan D, ali jeste dan kada će pasti mnoge maske i kada će građanima Crne Gore biti jasno ima li onih koji bi sad da spasavaju DPS i pogaze i svoju reč i svoju čast. Jer, vidite, svako ko zna prilike u Crnoj Gori vidi da će dalji rad ove vlade veoma štetiti DPS, a da se rušenjem ove vlade pomaže DPS. Ko 19. avgusta bude glasao za rušenje vlade, taj će najdirektnije da radi u korist DPS. Svako razuman zna i sledeće - ne bi se pokretala inicijativa za rušenje vlade da neki zakulisni dogovori nisu napravljeni. A ti dogovori se tiču buduće saradnje Alekse Bečića i DPS.

Tvrdite da bi Bečićeve Demokrate mogle da podrže DPS u rušenju vlade?

- Tvrdim da su oni o tome razgovarali i da se dogovaraju. I tu onda dolazimo na teren časti i obraza jer je Aleksa Bečić još 2019. godine potpisao izjavu časti da nikada neće podržati DPS i da neće praviti skupštinsku većinu sa DPS, tako da će 19. avgust biti test časti za Aleksu Bečića i dan D za njegove Demokrate. Ako Demokrate podrže ovu inicijativu DPS, velikom brzinom će postati politička margina u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Imate li komunikaciju s Demokratskim frontom?

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Imam komunikaciju s ljudima iz Demokratskog fronta. Oni su nam čestitali na potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i, koliko znam, oni sigurno neće glasati za rušenje ove vlade.

Pa šta mislite, bližite li se prevremenim izborima u Crnoj Gori?

- Bližimo se vanrednim izborima i optimalni termin za njihovo organizovanje je april iduće godine. Tada ističe mandat i sadašnjem predsedniku države, pa bi idealno bilo da istoga dana imamo izbore za poslanike i izbore za predsednika države. Tih nekoliko meseci bi bilo dovoljno i našoj vladi da kompletira, pa i da nadmaši, plan ciljeva koji smo osmislili prilikom formiranja vlade. Ali, evo, da sačekamo prvo šta će biti 19. avgusta, pa da pričamo dalje.

Šta je najveći uspeh Abazovićeve i vaše vlade?

- Za samo sto dana postigli smo velike rezultate. Potpisali smo istorijski Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pokrenuli smo najsnažniju borbu protiv kriminala i korupcije u istoriji Crne Gore, za šta nam priznanja i čestitke stižu i od naših građana i iz celoga sveta. Razvijamo ekonomiju tako da više investitora najavljuje svoj dolazak u Crnu Goru... Mogu da nabrajam dugo, pa i detaljnije da navodim rezultate, nedavno smo obeležili sto dana vlade i do u detalj predstavili ono što smo postigli. Ali, ako me pitate šta bih izdvojio kao najveći naš uspeh - to je svakako usvajanje i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Zašto DPS-u Mila Đukanovića toliko smeta Temeljni ugovor? Otkud toliki animozitet prema SPC?

- Svi smo u Crnoj Gori svedoci DPS-ovog višegodišnjeg nepoštovanja Srpske pravoslavne crkve. Takva politika ih je koštala na onim velikim izborima 2020. godine. I, evo, dve godine kasnije, oni nastavljaju tu istu politiku i opet će da izgube. Izjašnjavanje poslanika o poverenju vladi 19. avgusta je važno i u tom smislu, jer opstankom ove vlade, dakle, ako DPS ne sruši vladu 19. avgusta, prestaje svaka priča o nekakvoj suspenziji Temeljnog ugovora, a nepoštovanje SPC će biti potpuno politički marginalizovano. Vraćamo se normalnosti, to je veliki iskorak u odnosu na stanje pre promene vlasti u Crnoj Gori.

Plaši li vas predstojeća zima zbog energetske krize i nestašice hrane?

- Odgovorni smo ljudi, pa naravno da razmišljamo o tome i, što je najvažnije, radimo da sprečimo da građani znatnije osete posledice te krize. Što se tiče energenata, mi smo u Crnoj Gori manje pogođeni jer nemamo potrebe za nekom velikom količinom gasa. Nama je struja važna, naša elektroprivreda tu dobro stoji i verujem da ćemo krizu energenata lakše prebroditi. Što se tiče hrane, imao sam izvanredan razgovor sa srpskim ministrom poljoprivrede Nedimovićem i dogovorili smo da za Crnu Goru neće faliti hrane, tako da smo i to dobro uredili. Naravno, uvek smo spremni da našoj bratskoj Srbiji i mi pomognemo čime možemo, da naročito negujemo uzajamnost i solidarnost u vremenima krize i da tako dalje unapređujemo naše međusobne odnose.

Izvor: kurir.rs

Komentari(0)

Loading