PREDUGO SE ČEKALO I ĆUTALO: Da li policija na Cetinju "zakazala"?

15:31

Crna Gora 0

Bezbednosni eksperti smatraju da policajci nisu smeli da oklevaju da upotrebe vatreno oružje i spriječe Cetinjanina Vuka Borilovića da nastavi s napadom koji je rezultirao nezapamćenim masakrom. Uprava policije se tek nakon pet sati oglasila saopštenjem iako je javnost bila duboko uznemirena

PREDUGO SE ČEKALO I ĆUTALO: Da li policija na Cetinju "zakazala"?
EPA

Policajci nisu bili obavezni, niti su smeli da čekaju odobrenje da upotrebe vatreno oružje i spreče Vuka Borilovića (34) da nastavi s napadom u kom je ubio i ranio veliki broj ljudi na Cetinju. Takođe, iz Uprave policije (UP) morali su u što kraćem roku - najkasnije sat ili dva nakon događaja - da obaveste javnost o dešavanjima u prestonici makar osnovnom informacijom, kako bi sprečili uznemirenje javnosti.

To su za kazali eksperti, penzionisani hrvatski policijski funkcioner Mladen Gojun i pukovnica srpske policije u penziji Slavica Radovanović.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima (član 79), policajac može upotrebiti vatreno oružje i pre nego što upozori onoga prema kome će pucati “ako je ugrožen njegov život ili život drugih lica”.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

POLICIJA DOŠLA ODMAH NAKON POZIVA: Načelnik Odeljenja bezbednosti o masakru na Cetinju

ŠEF Odeljenja bezbednosti Cetinje Dalibor Šuban, govoreći o tragediji na Cetinju, kazao je da je policija juče odmah došla na lice mesta i preduzela sve radnje da ga obezbedi.

- Ako je događaj prijavljen u 15 i 30 časova, a službenici u 15.33 bili na licu mesta, uspjeli da obezbede u kratko vrijeme lice mesta, da zaštite građane od mogućih posledica delovanja izvršioca krivičnog dela, teško je izneti stav da policija nije reagovala na vreme, kazao je Šaban uza TV "Vijesti".

Šaban je kazao da je vreme od momenta kada Vuk Borilović počeo sa ubistvima "otprilike oko 15.23", ali da to treba da se utvrdi i "gde je on prema sadašnjim podacima prvo na monstruozan način lišio života dvoje maloletne dece, a nakon toga upućuje hice u majku koja je podlegla kasnije povredama".

- Radi dolaska specijalizovane jedinice koja je obučena za rešavanje najtežih bezbednosnih situacija i da zaštiti građane koji su se nakon pucnjave nalazili u blizini lica mest - kazao je on.

Kako je objasnio Šaban, otežavajuća je sama karakteristika terena, te da u tom naselju postoji mnogo kuća koje su na maloj udaljenosti i da je izvršilac koristio poluautomatsku lovačku pušku koja je po karakteristikama upravo za te uslove opasna.

- Na lice mesta je odmah pristupio redovan sastav OB sa interventnim sastavom iz drugih gradova. Uspeli smo da sve preventivne aktivnosti usmerimo na sprečanje težih krivičnih dela - kazao je Šaban. 

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading