KRAH VLADE PONOVO MAFIJI OTVARA PUT: Šta se dešava nakon izglasavanja nepoverenja kabinetu Dritana Abazovića

09:12

Crna Gora 0

POSLE burne rasprave u Skupštini Crne Gore i više od 12 sati žučne priče, juče posle ponoći izglasano je nepoverenje kabinetu Dritana Abazovića, koji je trajao kratko - nešto više od sto dana.

KRAH VLADE PONOVO MAFIJI OTVARA PUT: Šta se dešava nakon izglasavanja nepoverenja kabinetu Dritana Abazovića
Foto: Vlada Crne Gore

Manjinska vlada je pala upravo kada je premijer prvi put otvoreno upro prstom u kriminalne organizacije u Crnoj Gori, koje podrivaju temelje države i bezbednost njenih građana.

Inicijativa koju su o nepoverenju Vladi podnele stranke bivšeg režima Mila Đukanovića - DPS, SDP, SD, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca povodom potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izostanka konkretnih rezultata u ekonomiji kao i pogoršanja epidemiološke situacije, podržali su poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene i Prave Crne Gore. Za pad Vlade glasalo je 50 poslanika, a samo jedan je bio protiv - onaj predsednice parlamenta Danijele Đurović (SNP). Ovom činu nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA, Pokreta za promjene, Demosa i Radničke partije, dok se Genci Nimanbegu (Forca) nije izjasnio.

Vlada je pala iako su premijer Abazović i vicepremijer Vladimir Joković, tokom pauze zasedanja napisali i dostavili predstavnicima partija koje su pobedile na izborima 30. avgusta 2020. ponudu za formiranje nove većine. Pokušaj da se dogovore usledio je na zahtev DF, a nakon što je Abazović saopštio da zaplena cigareta u Luci Bar u maju ima veze sa građevinskom firmom "Bemaks", pa je targetirao ekipu iz te kompanije da je "konektovana" na bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, nekadašnjeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg čelnika Specijalnog policijskog odelenja Dragana Radonjića.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

DEMOKRATE ĆE SKUPO PLATITI

PODRŠKA Demokrata za pad Vlade skupo će uh koštati. Biračko telo, makar ono tradicionalno sastavljeno od vernika i poštovalaca crkve, neće razumeti niti prihvatiti obaranje vlade, kakva god ona bila, zbog potpisivanja Temeljnog ugovora. Propuštena je idealna šansa da se pripremi teren za organizaciju prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori. Imali su neponovljivu priliku da kroz rekonstrukciju postojeće i stvaranje neke vrste tehničke vlade organizuju slobodne izbore i odstrane DPS iz svih upravljačkih procesa - kaže politički analitičar Boško Vukićević.

Lider URA Dritan Abazović tokom rasprave u parlamentu poručio je da njegova partija neće učestvovati u pregovorima o novoj vladi. Jedna od opcija su pregovori o formiranju nove parlamentarne većine, koja će moći da ponudi mandatara za sastav novog kabineta. U tom slučaju predsednik Đukanović mora da mu ponudi mandat, nakon čega će taj kandidat pokušati da sastavi vladu. Predsedništvo Demokrata saopštilo je da odmah mogu početi pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta.

Naglašavaju da ta partija neće ulaziti u kombinatorike sa DPS-URA-SNP. Predsedništvo je, kako su kazali, ostavilo mogućnost predsedniku Vlade da do trenutka glasanja dostavi usaglašenu pisanu strukturu vlade sa potpisima 32 poslanika ili podnese ostavku.

- Kako to nisu učinili, akt kluba poslanika smatra se jedinim mogućim, poručili su iz predsedništva ove partije.

Ukoliko stranke ne mogu da se dogovore o formiranju nove vlade, predsednik države mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Moguće je da to bude 23. oktobra, za kada su zakazani lokalni izbori u 14 crnogorskih opština. Međutim, još jedna opcija je "u igri", a to je organizovanje vanrednih izbora na proleće iduće godine, zajedno sa predsedničkim. Do tada bi Vlada morala da radi u tehničkom mandatu.

Odahnuli su mnogi iz kriminalnog miljea, koje je tokom skupštinske rasprave pominjao sada već bivši premijer Abazović. Posebno oni koji su, kako je kazao, pokrenuli kampanju protiv njega, a iza kojih stoji Demokratska partija socijalista sa Milom Đukanovićem na čelu.

ĐURANOVIĆ I 880.000 EVRA

ABAZOVIĆ je bio izložen jakim kritikama preko Gradske TV koja je, kako se priča u Podgorici, medijska pesnica DPS, navodno osnovana samo da bi u kampanji predstojećih izbora išla naruku Đukanovićevim saborcima. U tu priču se uklopio i najstariji crnogorski dnevni list "Pobjeda" i njen prvi čovek Draško Đuranović kao kreator uređivačke politike, a sve, kako se može čuti, zato što ga je "kupio" lično Đukanović tako što je oslobođen duga "Bega-presu", firmi za distribuciju štampanih medija, u iznosu od oko 880.000 evra! Upravo je njegova supruga Tinka bila jedan od osnivača tog preduzeća.

- Ja nisam premijer koji će da kalkuliše kako bi proveo dva-tri meseca duže u fotelji. Zaplena cigareta u Luci Bar ima veze sa "Bemaksom", koji je osnovao "M portal". Tu su "MNE medij", "M portal", N radio, E televizija. Od zaplene cigareta počeo je rat sa Abazovićem - kazao je odlazeći premijer.

Kompanija "Bemaks" je do sada privlačila pažnju zbog utiska da sve građevinske poslove koje želi, ova firma i dobije. To se tumači time da je, iako bez formalnog udela, njen pravi vlasnik bivši šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, danas, u osmoj deceniji života, verna senka predsednika Mila Đukanovića, što je on više puta negirao. U fokusu javnosti, "Bemaks" je dospeo zbog dokumenta koji je objavila nevladina organizacija MANS, po kome se može zaključiti da ova firma ostvaruje milionske prihode, a da ne plaća porez.

"Bemaks" je osnovan pre ekonomske krize u vreme građevinske euforije i u iščekivanju početka izgradnje, u međivremenu propalog projekta, auto-puta od Bara do severne granice Crne Gore, januara 2007. Osnivač, stopostotni vlasnik i direktor preduzeća je Veselin Kovačević, koji je prethodno bio na čelu "Fin investa", jedne od firmi iz "Atlas grupe" Duška Kneževića, biznismena tada veoma bliskog lideru vladajuće DPS Đukanoviću.

Ko su portali u Crnoj Gori koji "targetiraju" Abazovića i u službi su, kako on tvrdi, bivšeg režima Đukanovića? Poput nekadašnjeg portala "Udar" koji je uoči poslednjih izbora raznim dezinformacijama sejao mržnju protiv SPC, litijskog pokreta, opozicionih partija i koalicija u to vreme, blateći pojedince i izmišljavajući afere, ovih dana "M portal", po tvrdnjama Abazovića, krenuo je u sličnu ofanzivu protiv njega.

KO JE RANKO UBOVIĆ?

U SVOM obraćanju Abazović je kao jednog od potencijalnih ljudi koji stoje iza "M portala" i kompanije "Bemaks" koji ga napadaju označio podgoričkog biznismena Ranka Ubovića, koga Demokratski front pamti po besu koji je ispoljio u jednom lokalu kada je saznao da je VDT Ivica Stanković potpisao zabranu hapšenja lidera DF Andrije Mandića i Milana Kneževića u 2017. U DF navode da je tada njih dvojicu nazivao "državnim neprijateljima", kao i "opasnošću po državu".

Upravo su servirali informaciju o navodnoj komunikaciji Abazovića preko "Skaj" aplikacije sa navodnim vođama "škaljarskog klana" Jovicom Vukotićem, Stefanom Đukićem Mandićem, Emilom Tuzovićem i Jankom Vukadinovićem, što je on demantovao i pozvao Specijalno državno tužilaštvo da proveri ove navode, za koje tvrdi da su izmišljeni i usmereni ka njegovog političkoj diskreditaciji u trenutku kad je objavio rat crnogorskoj mafiji.

 

Izvor: novosti.rs

Komentari(0)

Loading