KRIVOKAPIĆ I DOSKORAŠNJI DIREKTOR ANB-A FORMIRAJU PARTIJU: Knežević optužio Vukšića za vrbovanje odbornika DF-a za Demohrišćane

13:11

Crna Gora 0

Bivši premijer Zdravko Krivokapić razmatra mogućnost povratka u politiku kroz formiranje partije s doskorašnjim direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejanom Vukšićem, koga je on bio predložio na tu funkciju, saznaju crnogorski mediji.

KRIVOKAPIĆ I DOSKORAŠNJI DIREKTOR ANB-A FORMIRAJU PARTIJU: Knežević optužio Vukšića za vrbovanje odbornika DF-a za Demohrišćane
EPA/youtubeprintscreen

Njih dvojica juče nisu želeli ni da potvrde, ni da demantuju tu informaciju.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, ako njihova stranka bude osnovana, u njenim redovima mogli bi da se nađu i pojedini funkcioneri Demokratskog fronta (DF) s lokalnog nivoa.

Krivokapić i Vukšić predvodili su pre dve godine, kao nestranačke ličnosti, koalicije “Za budućnost Crne Gore” i “Za budućnost Kotora” na parlamentarnim, odnosno lokalnim izborima u Kotoru.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Printscreen/Youtube

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Ključni konstituent tih koalicija bio je DF, koji je “zaratio” s obojicom nakon što su izabrani na funkcije, tvrdeći da oni rade protiv interesa tog političkog saveza.

Iz DF-a su saopštavali da su Krivokapića i Vukšića postavili na čelo lista po dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Krivokapić je bez političkog angažmana od početka februara, kad je njegovoj Vladi u parlamentu izglasano nepoverenje.

Za godinu i dva meseca na premijerskoj poziciji, u više navrata je najavljivao da razmišlja o formiranju demohrišćanske partije.

Početkom juna je na predstavljanju svoje knjige “Blago(š)”, rekao da će ono što nije mogao da realizuje u politici, neko drugi pokušati da ostvari kroz fondaciju “Demokratija i hršćanstvo”, kojoj je ustupio prava koriščenja i distribucije knjige.

Iako se spekulisalo da bi lider demohrišćanske stranke mogao da bude bivši ministar finansija Milojko Spajić, koji je bio jedan od najbližih Krivokapićevih saradnika, on je s bivšim kolegom iz Vlade Jakovom Milatovićem pre dva meseca osnovao pokret “Evropa sad”.

Spajić je tada, odgovarajući na pitanje hoće li Krivokapić imati neku poziciju u pokretu, odgovorio da bivši premijer ne želi aktivno da se bavi politikom.

Krivokapić je početkom avgusta saopštio na Tviteru da “omiljeni” mu ministri (Spajić i Milatović) više nemaju njegovu podršku.

On je na toj društvenoj mreži objavio fotografiju odlazećeg premijera Dritana Abazovića sa Spajićem iz jednog lokala, napisavši da “omiljeni ministri šuruju s neustavnim premijerom, koji je srušio svoju prvu demokratsku, 42. vladu”.

Kad je reč o Vukšiću, on je na čelo ANB-a došao u decembru 2020. godine, a smenjen je početkom maja ove godine nakon što je sedmicu ranije izabrana Abazovićeva vlada.

Pre izbora na tu funkciju, kratko je bio na poziciji predsednika Skupštine opštine Kotor. Vukšić je advokat iz Kotora.

Njegovo imenovanje za šefa “službe” izazvalo je oštre reakcije dela javnosti partija, koji su se protivili tome zato što je Vukšić bio advokat jednog od navodnih vođa kavačkog klana (što je on demantovao) i što je predvodio koalicionu listu na kotorskim izborima.

Po Zakonu o ANB-u, prvi čovek te institucije ne može biti član stranke, niti politički delovati.

Vukšićev mandat na čelu ANB-a protekao je u znaku optužbi Demokratske partije socijalista (DPS) da je pomogao “urušavanju službe” i bezbednosnog sektora, da je kršio zakone, naštetio ugledu države...

Knežević optuživao Vukšića da otima odbornike za demohrišćane

Printscreen/Youtube
 

 

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević (DF) informisao je pre godinu tadašnjeg vicepremijera Abazovića da ima saznanja da Vukšić i ANB, preko čelnih ljudi u SO Kotor, “otimaju odbornike DF-a za buduću demohrišćansku stranku”.

Kneževićev DNP prethodno je bio najavio podnošenje krivične prijave protiv predsednika Opštinske izborne komisije u Kotoru Petra Abramovića (DPS), jer, kako su tvrdili, ništa nije preduzeo nakon što je bivši odbornik DNP-a Pavle Popović nastavio da obavlja funkciju kao nezavisni. Abazović je tada saopštio da je reč o lokalnim političkim temama i da to pitanje ne utiče na rad ANB-a kojim je upravljao Vukšić.

Komentari(0)

Loading