POLITIČKI PROCES NA KOJI AMERIKA NEĆE BLAGONAKLONO GLEDATI: Bečić i Milo protiv OTVORENOG BALKANA

16:11

Crna Gora 0

Pitanje je li na poslednjem zasedanju Skupštine Crne Gore kada je pala Vlada Dritana Abazovića ozvaničena koalicija Demokrata i Demokratske partije socijalista i dalje koleba građane Crne Gore, iako su sve strane svesne da je to jedini mogući politički proces koji će iz ovog moći da se rodi. Iako se Demokratska Crna Gora ne može pohvaliti sa svojom kriminalnom prošlošću kao što može DPS Mila Đukanovića, njihovo vođenje politike je vrlo slično.

POLITIČKI PROCES NA KOJI AMERIKA NEĆE BLAGONAKLONO GLEDATI: Bečić i Milo protiv OTVORENOG BALKANA
EPA

Prva tačka povezivanja ove dve stranke jeste u spoljnoj politici. Konstantno govorenje o evropskim i evroatlantskim integracijama je retorika kojom je Crna Gora bila zaokupljena prethodnih 16 godina pod vlašću Mila Đukanovića, a samo se nastavila vladavinom Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića. Insistiranje na učlanjenju Crne Gore u EU, a faktički se ne rade ništa da se taj proces odblokira, je nešto čime se ove dve, navodno suprotstavljene političke strukture mogu itekako pohvaliti.

O beskompromisnom insistiranju na učlanjenju Crne Gore u EU je bespredmetno govoriti jer čim celi region nije predmet interesovanja Evropske unije, onda faktički nije urađeno ništa. Upravo to je bio i razlog pokretanja inicijative Otvoreni Balkan, čime bi se, takoreći „vežbalo“ za buduću tržišnu utakmicu u okviru Evropske unije. Za Otvoreni Balkan su primarno Demokratski front SNP, a od skoro i URA koja je bila otvorena da razmotri tu inicijativu, dok su oštri protivnici ove inicijative oličeni u DPS-u, SD-u i SDP-u svog partnera našli upravo u Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića.

Naravno, ove stranke pokušavaju to da opravdaju kao inicijativa koja nije dobra za Crnu Goru i neće joj ništa dobro doneti iako ta inicijativa podrazumeva samo potpisivanje ugovora sa državama regiona čime bi se oslobodilo tržište i omogućilo lakšu utakmicu. Kako bi se Crna Gora onda snašla kada bi potencijalno ušla u Evropsku uniju i kada bi morala da ostane konkurentna unutar svih članica Unije, koje su hiljadama puta jače ekonomije od Crne Gore? Nepotrebno je polemisati, svakome je jasno da stvarni razlog protivljenju inicijativi Otvoreni Balkan ne leži u ekonomskim i tržišnim benefitima već u netrpeljivosti prema zvaničnom Beogradu što je kontinuitet politike DPS-a, oličen u Demokratskoj Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Vrativši se na politički teren, ovim je potpuno jasno da, čak i ako ne dođe do koalicije između Demokrata i DPS-a u ovom trenutku – doći će u budućnosti i to samo zbog protivljenja inicijativi Otvoreni Balkan. Jedini je problem – kako će to objasniti svojim biračima?

Printscreen
 

 

Faktor Aljbina Kurtija i Bakira Izetbegovića

Pored Bečića i Đukanovića glavni protivnici koncepta Otvorenog Balkana u regionu jesu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kao i Bakir Izetbegović član Predsjedništva BiH važe za oštre protivnike Otvorenog Balkana, čime se jasno stavlja do znanja ko su destabilišući faktori u okrženju.

Ono što je sigurno kod svih strana jeste da svaki od njih vodi politiku koja se protivi zvaničnom Beogradu i sve njihove predloge, stavove, mišljenja i težnje pokušava da ospori pokušavajući Srbiju da unizi. Ipak, došla su neka nova vremena, a način ponižavanja na koji su navikli će morati da prestane, jer Srbija više nije zemlja koja se može ponižavati, već samo uvažavati kao respektabilan komšija.

Komentari(0)

Loading