ODBIJEN OPTUŽNI PREDLOG protiv Milovoja Katnića

17:51

Crna Gora 0

Podgorički Osnovni sud odbio je optužni predlog formiran protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića za protivpravno lišenje slobode, potvrđeno je za Dan. Taj predmet formiran je u julu prošle godine po privatnoj tužbi Zorana Bećirovića.

ODBIJEN OPTUŽNI PREDLOG protiv Milovoja Katnića
Printscreen/Youtube

“Obavještavam Vas da je u predmetu k. br. 664/21, dana 25.7.2022. godine, donijeto rješenje kojim je odbijen optužni predlog oštećenog kao tužioca Z.B. (Zorana Bećirovića) od 8.7.2021. godine, podnijet protiv M.K. (Milivoja Katnića), zbog krivičnog djela protivpravno lišenje slobode iz člana 162 st. 3 u vezi sa st. 1 KZCG, jer iz prikupljenih dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da je učinio navedeno krivično djelo”, navodi se u odgovoru Nikolete Golubović, savetnika za odnose s javnošću Osnovnog suda u Podgorici.

Inače, prvobitno je Višem sudu u Podgorici prošle godine dostavljen ovaj optužni predlog, ali rešenjem Apelacionog suda odlučeno je da se taj predmet preda podgoričkom Osnovnom sudu kao nadležnom. Bećirović tužbom tereti Katnića da je protivpravno iskoristio svoj položaj kada je naložio njegovo hapšenje 28. novembra 2019. godine, odnosno kada ga je, kako se navodi u tužbi, “bez bilo kakvog pravnog osnova priveo nasred ulice Specijalni policijski tim po nalogu glavnog specijalnog tužioca”.

U tužbi se dalje navodi da je time povređeno pravo na slobodu oštećenog Bećirovića, koje garantuju član 29 Ustava Crne Gore i član 5 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kako su mediji ranje pisali, razlog privođenja Bećirovića na saslušanje krajem novembra 2019. bio je SMS upućen veštaku 2. novembra iste godine, u kome mu, navodno, preti zbog slučaja vezanog za budvanski hotel “Avala”. Odluku da podnese krivičnu prijavu protiv Katnića Bećirović je doneo nakon izjave nekadašnjeg GST-a da, ako bilo ko smatra da je odgovoran za neko krivično delo, podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Za delo koje je predmet tužbe Krivičnim zakonikom Crne Gore, članom 162 stavom 1, propisano je da ko drugog protivpravno zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način protivpravno oduzme ili ograniči slobodu kretanja kazniće se zatvorom do jedne godine.

“Ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u stavu 2 istog člana.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading