MEDOJEVIĆ ŠKALJARCIMA ODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE: Evo kako su potvrđene sumnje da je koristio "KRIPTU"

12:46

Crna Gora 0

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv policijskog funkcionera Dalibora Medojevića zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koju je 2020. godine formirao Kotoranin Jovan Vukotić zajedno sa Jankom Vukadinovićem iz Podgorice radi izvršenja najtežih krivičnih dela, potvrđeno je medijima iz Višeg suda.

MEDOJEVIĆ ŠKALJARCIMA ODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE: Evo kako su potvrđene sumnje da je koristio "KRIPTU"
Printscreen/Youtube

Kontrola optužnice u ovom slučaju zakazana je za 20. septembar.

Optužnica je podignuta nakon što su istražitelji prikupili dovoljno čvrste dokaze koji upućuju da je Medojević u komunikaciji kriptovanim telefonom ljudima iz kriminalnog miljea odavao poverljive informacije.

Medojević je prihvatio da kao policijski službenik vrši provere lica iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Osim toga, njegov zadatak je bio da usmerava policijske aktivnosti ka članovima suprotstavljene kriminalne organizacije, pribavlja podatke iz policijskih istraga koje se sprovode prema pripadnicima klana Jovana Vukotića i upozoravao ih o planiranim pretresima kako bi sklonili kompromitujuće stvari.

Medojević je, kako se sumnja, stupao u kontakt sa predstavnicima izvršne vlasti kako bi izdejstvovao razrešenje pojedinih policijskih službenika.

Ove sumnje istražitelji temelje na transkriptima komunikacija kriptovanih mobilnih telefona koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji.

„Okrivljeni M. D. koristio je kriptovani mobilni telefon sa šifrom „R.“ (Radonja) i sa jedinstvenim PIN kodom, a što proizilazi na osnovu samih komunikacija koje je ovo lice imalo sa drugim osobama koje su takođe koristile kriptovane mobilne telefone“, navodi se u jednom od rešenja o produženju pritvora.

Medojević je, pored Vukotića, komunicirao sa još devet osoba koje su koristile kriptovane telefone.

Sumnje protiv policijskog funkcionera potvrđene su i analizama listinga telefonskih komunikacija regularnog broja telefona Medojevića, odnosno kretanje ovog telefonskog aparata poklapa se sa kretanjem kriptovanog mobilnog telefona iz čijih komunikacija proizilazi da ga je koristio okrivljeni Medojević.

Na kraju, prilikom pretresa automobila Medojevića, njegove kolege su pored fleš memorija pronašli i kopiju informacije Agencije za nacionalnu bezbednost koja je klasifikovana kao ,,tajno“, a koja se odnosi na delovanje budvanske kriminalne grupe povezane sa klanom Vukotića.

Medojević je uhapšen 8. marta, a potom sproveden u SDT gde je negirao pripadništvo bilo kojoj kriminalnoj organizaciji.

Međutim, on je nakon predstavljanja dokaza koje je tužilaštvo prikupilo protiv njega, ustvrdio da nije akter komunikacija sa pripadnicima škaljarskog klana iz Kotora.

Medojević je bio načelnik Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, ali je sa te funkcije smenjen u januaru ove godine od kada je, prema nezvaničnim informacijama, neraspoređen.

Dalibor Medojević je u žižu javnosti dospeo i krajem februara 2016. godine kada je uhapšen zajedno sa Nikolom Terzićem, takođe po nalogu SDT-a, u okviru istrage koja se vodila povodom nestanka dokaza iz predmeta protiv Veselina Mujovića.

Iz Uprave policije tada su kazali da protiv Medojevića i Terzića nije prezentovan nijedan dokaz za teške optužbe, a njihove tadašnje tvrdnje potvrđuje i činjenica da je obustavljen postupak protiv ovih policajaca.

Dokumenti, među kojima su i pisma Mujovića, nađeni su 28. marta 2016. godine u gepeku automobila koji koristi krim tehnika Centra bezbednosti Podgorica, na parkingu ispred policijske zgrade.

Komentari(0)

Loading