KOMPLIKUJU SE PREGOVORI ZA MESTO PREMIJERA: DF predložio MANDIĆA, URA i SNP za Abazovića, Demokrate za Bečića

09:35

Crna Gora 0

Parlamentarna većina koja je tvorila Vladu Zdravka Krivokapića ima rok da do 19. septembra usaglasi ko će biti novi mandatar. Iz Građanskog pokreta Ura i Socijalističke narodne partije poručili su kako bi na mestu premijera trebalo da ostane Dritan Abazović. Sa druge strane, iz Demokratskog fronta saopštili su da bi novi premijer trebalo da bude Andrija Mandić, dok Demokrate nisu izlazile sa konkretnim predlogom, ali su ranije tražili da se „anuliraju sve odluke koje su izglasane sa Demokratskom partijom socijalista“.

KOMPLIKUJU SE PREGOVORI ZA MESTO PREMIJERA: DF predložio MANDIĆA, URA i SNP za Abazovića, Demokrate za Bečića
EPA

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je medijima da je Abazović zaslužio da ostane na mestu premijera zbog rezultata koje je postigao vodeći 43. Vladu.

Borba protiv kriminala, šverca, korupcije...

„Uvažavajući sva imena koja su se pominjala ili koja će neko predložiti, a vjerujem da imamo veliki broj onih koji bi tu funkciju mogli da obavljaju na visokom nivou, Dritan Abazović bi trebalo da nastavi da obavlja tu funkciju zbog svega što je ova vlada postigla u borbi protiv kriminala, korupcije, šverca, ali i zbog potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC“, istakao je Joković.

Kazao je i da je „pitanje razgovora“ hoće li ostali politički subjekti prihvatiti taj prijedlog, jer se, kako je rekao, i pregovori vode „da se dođe do rješenja“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Youtube/screenshot/mirror.co.uk

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Treba da iznesemo argumente za i protiv i da idemo u pravcu rješenja i u dobroj volji da rješenje želimo“, naveo je Joković.

Naglasio je da će mesto predsednice Skupštine, koje trenutno pokriva Danijela Đurović iz SNP-a, biti deo raspodele onda kada se i sve drugo dogovori.

„Mjesto predsjednika Skupštine je dio paketa o kojem će se razgovarati. Konstatovali smo na sastanku da se ništa nijesmo dogovorili dok se sve ne dogovorimo, a kada to učinimo i mjesto gospođe Đurović će biti dio raspodjele“, pojasnio je.

SNP je, dodao je, pristupio pregovorima sa iskrenom željom da oni uspeju, a smatra i da ne bi bilo dobro da „neko dolazi na pregovore, a da ne želi dogovor“.

„Po atmosferi koja je vladala na sastancima vjerujem da će biti moguće postići dogovor i SNP će u tom pravcu dati svoj doprinos“, rekao je Joković.

Da bi Abazović trebalo da ostane na poziciji premijera smatra i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

„Bez obzira na tok i ishod političkih pregovora, Dritan Abazović treba da ostane na mjestu predsjednika Vlade Crne Gore. Najprije, da završi procese koje je započeo, od ključne važnosti za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazala je Novaković-Đurović.

Ura će, dodala je, učestvovati u razgovorima sa drugim političkim subjektima sa željom da oni dovedu do dogovora oko imenovanja u pravosuđu.

Demokratama neprihvatljivi Mandić i Abazović

Printscreen
 

 

Iz Demokratske Crne Gore se juče nijesu izjašnjavali o kandidatu za mandatara, ali za njih su neprihvatljivi i Mandić i Abazović. Demokrate na čelu vlade, prema nezvaničnim saznanjima crnogorskih medija, vide svog lidera Aleksu Bečića, ali su spremni da razmotre i nekog četvrtog kandidata.

KALKULACIJE

Abazović, ipak, kako je rekao, nije opterećen pozicijom koju bi mogao da ima u novoj Vladi, jer „nema vremena da razmišlja o političkim kalkulacijama tog tipa“.

„Kolege u parlamentu neka se posvete dogovoru oko nove većine, ali isto tako moj je apel da se posvete dogovoru i oko Ustavnog suda, Sudskog savjeta i stvaranja uslova da izađemo na izbore. Svakako u jednom trenutku, bilo to za šest mjeseci, godinu ili ranije ili kasnije moramo da odemo na izbore“, rekao je Abazović.

Demokrate sa DPS-om mogu da smene i Đurovićku

Ne vidi razlog da Danijela Đurović podnese ostavku sa mesta predsednice Skupštine, osim ako to ne bude „predmet nekog dogovora“, a poručio je da oni što je time „ucenjuju“ imaju mogućnost da je smene sa DPS-om na sednici.

„Lično mislim da, ne svi, ali da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nijesu mogli da ispoštuju do kraja i da traže sada neki izgovor da bi im nekako uradili ono što su im obećali“, rekao je Abazović.

Mandić zreo za premijera

Sa druge strane, poslanik DF-a Dejan Đurović poručio je da bi bilo sasvim prihvatljivo da Andrija Mandić bude mandatar iz razloga što je koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima dobila 66 odsto od „ukupnog broja pobedničkih glasova“.

EPA
 

 

„Mislim da je i svojim djelovanjem ovih 30 godina u politici zaslužio da vodi Crnu Goru u narednom periodu koji će biti izazovan i težak. Ne vidim ništa sporno da bi koaliciji „Mir je naša nacija“ i koaliciji „Crno na bijelo“ bilo upitno da odlučuju o tome koga će DF predložiti kao kanditata“, istakao je Đurović za RTV Nikšić.

Na izjavu odlazećeg premijera Dritana Abazovića da su određene strukture imale dogovor sa DPS-om koji nisu mogle da ispoštuju, reagovala je poslanica Demokrata Zdenka Popović. Ona je ocijenila da Abazović pokušava da odmane domaću javnost, međunarodne partnere i saveznike Crne Gore i poručila mu da „preboli fotelje“.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović reagovao je na stav Ane Novaković-Đurović da bi Abazović trebalo da ostane na mjestu premijera bez obzira na tok i ishod pregovora. Danilović je upitao čemu onda pregovori i pozvao Novaković-Đurović da kaže predstavnicima Ure što da kažu na sastancima ili da i sama dođe.

Komentari(0)

Loading