VLADA USVOJILA REBALANS: Sada je na poslanicima, sredstva idu zdravstvu i PIO fondu

15:24

Crna Gora 0

Vlada Crne Gore je na današnjoj sednici usvojila rebalans budžeta, a o njemu će, kako je ranije najavljeno, parlament raspravljati krajem meseca na vanrednoj sednici Skupštine.

VLADA USVOJILA REBALANS: Sada je na poslanicima, sredstva idu zdravstvu i PIO fondu
pixabay

Prihodi budžeta projektovani su na iznos od 1,93 milijarde eura ili 36 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na prvobitni plan oni su na ukupnim izdacima od 2,69 milijardi ili 191 milion eura veći nego što su predviđeni budžetom.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da očekuje da rebalans bude jednoglasno usvojen u Skupštini, te da će tako pokazati domaćoj i međunarodnoj javnosti koliko su transparentni.

“Nedostajuća sredstva Fonda zdravstva su 38,6 milion evra. Imajte na umu da smo nedavno 7 miliona dali iz tekuće rezerve upravo na račun ovog rebalansa, 36 miliona eura za potrebe Fonda PIO, kao i nedostajuća sredstva za zarade 28,5 miliona eura”, naveo je, između ostalog, Damjanović.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kada se sabere ovo dolazimo do cifara koje su morale biti planirane, a sada ih radimo rebalansom.

“Imamo rast prihoda od PDV za 11 procenata odnosno 81 milion eura. Ovo je posledica rasta cijena, inflacije, nikakvih programa-famoznih i posledica fiskalizacije koja se uspešno sprovodi”, navodi Damjanović.

Premijer Abazović kazao je da se nada da će rebalans biti usvojen.

“Nadam se da će poslaniti dati zeleno svetlo. Dugovi koji se gomilaju su nasleđeni od sistema koji je doveo Crnu Goru na ove grane velike zaduženosti i nečega što se zove održivost. Ostali su dugovi, nije mogla da ih servisira prethodna Vlada, neće možda ni naredna”, naveo je premijer.

Ponavlja da državu čeka teška jesen i teška zima.

“Sve projekcje su da će socijalni nemiri da dođu i u zemlje EU. Da će energetska kriza sve da talasa”, dodaje premijer.

Izvor: cdm

Komentari(0)

Loading