ISPRAVKA Medved nije "regulisao saobraćaj" u Crnoj Gori

21:03

Crna Gora 0

SNIMAK objavljen na Fejsbuk stranici "Podgorički vremeplov", a na kom se vidi medved koji stoji na dve noge nasred puta i zbunjeno gleda u vozače izazvao je veliku pažnju korisnika društvenih mreža - ipak, video nije nastao u Crnoj Gori, kako se tvrdilo na pomenutoj stranici.

ISPRAVKA Medved nije "regulisao saobraćaj" u Crnoj Gori
Shutterstock

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.me u svojoj analizi.

ŠTA SU ČINJENICE?

Printscreen/Instagram
 

Jedna od najpopularnijih Fejsbuk stranica u Crnoj Gori, Podgorički vremeplov, objavila je pomenuti video medveda koji stoji nasred puta dok pored njega prolaze automobili, a u pozadini se čuje kako autorka snimka navodno govori: „Možda bude opasno, kreni, kreni Mladene“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Video su, uz propratni tekst da se radi o snimku nastalom u Crnoj Gori i upozorenjem za izvesnog Mladena, preneli mnogi mediji, među kojima i naš portal.

Ipak, ovaj video nije nastao u Crnoj Gori i on kruži internetom skoro mesec dana.

Obrnuta pretraga kadra izvučenog iz videa vodi do objave na mreži Reddit, iz avgusta, a koja je naslovljena "Mladunče medveda pita za pravac" (Baby bear asking for directions).

Daljom pretragom sa ovim ključnim rečima Raskrinkavanje.me došo je do videa na Jutjubu, sa istim naslovom, ali ovoga puta i sa tonom, kojeg u videu na Redditu nije bilo.

Tu se jasno čuje da niko ne doziva Mladena i da autorka snimka govori na stranom jeziku.

https://youtube.com/shorts/o6ZeKNSh-oc?feature=share

Video je, poput onog na Redditu, objavljen krajem avgusta, dok je Podgorički vremeplov na svoju Jutjub i Fejsbuk stranicu video objavio 18. septembra.

Dakle, jasno je da je snimkom manipulisano i da medved nije snimljen u Crnoj Gori.

Izvinjavamo se čitaocima na nenamernom prenošenju neproverenih informacija.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading