ŠTA ĆE SE DESITI NAKON ŠTO JE MILO ODBIO PREDLOG: Ovo se nije desilo u ISTORIJI crnogorskog parlamentarizma!

16:13

Crna Gora 1

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas i formalno predložio skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, ne želeći da da mandat Miodragu Lekiću, pravna tumačenja za dalje poteze su različita.

ŠTA ĆE SE DESITI NAKON ŠTO JE MILO ODBIO PREDLOG: Ovo se nije desilo u ISTORIJI crnogorskog parlamentarizma!
EPA

Podsećamo, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić juče je poslao pismo predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da postoji parlamentarna većina koja se dogovorila da će podržati lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade.

Međutim, predstavnici tri pobedničke koalicije nisu otišli na konsultacije kod Đukanovića, što isti koristi kao argument za odbijanje predloga stare parlamentarne većine, što mnogi tumače kao opstrukciju.

Kako je nezvanično saopšteno "Borbi", sve je sada u domenu pretpostavki, a stara parlamentarna većina, odnosno njih 41 u Parlamentu, mogu potencijalno odbiti predlog predsjednika države da se skrati mandat Skupštini Crne Gore i na kolegijumu predsednice Skupštine konstatovati da postoji parlamentarna većina koja može formirati Vladu, na čelu sa liderom Demosa Miodragom Lekićem.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ovakvih situacija do sada nije bilo u istoriji crnogorskog parlamentarizma, i upravo zbog toga je u ovom trenutku sve moguće, ali uzevši sve stvari u obzir, gorepomenuto je jedini logičan sled događaja.

Đukanović je u obrazloženju svoje odluke kazao da mu je predlog da se mandat za sastav Vlade poveri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi – naveo je predsednik države.

Javnost je, kako kaže, od strane pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali poslanici URA, SNP i CIVIS.

„Podsećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobedničke koalicije („Za budućnost Crne Gore, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“) učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 poslanika. Takođe, prilikom određivanja mandatara za sastav 43. Vlade (Dritan Abazović) politički lideri većine od 46 poslanika su učestvovali na konsultacijama kod Predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru Vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sednici Parlamenta“, navodi Đukanović.

Kaže da jedino ovog puta lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nisu se odazvali na konsultacije.

„Nisu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Dakle, nijesam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na bezbjednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbjednost Zapadnog Balkana“, navodi Đukanović i dodaje kako smatra da ne postoji politička saglasnost o formiranju Vlade (o čemu svjedoči i saopštenje Građanskog pokreta URA, jednog od konstituenata navodne većine, s jučerašnje sjednice Predsjedništva).

„Što doživljavam kao nameru da se dalje troši vreme u kojem bi se nastavili pregovori o diobi resora u Vladi i „mesta po dubini“, dok bi za to vrijeme država dodatno bila urušavana.

Na osnovu navedenog, razgovora koje sam obavio, činjenice da su predstavnici partija koje sam naveo ignorisali poziv za konsultacije, i neubjedljivog predloga koji sam dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od strane pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, obavještavam Vas da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. Vlade Crne Gore“, naveo je Đukanović.

Stoga, saglasno ustavnim ovlašćenjima, kako kaže Đukanović, podnosi Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Izvor: region.alo

Komentari(1)

Loading
Hercegov grad

21.09.2022 16:57

Te hajkace cetnicke treba dovesti u red!