LEKIĆ: Đukanović ugrožava osnovne principe demokratije, pozivam ga da javno sve raspravimo

14:43

Crna Gora 0

"Milo Đukanović, predsjednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svijetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije, na kojima se inspiriše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji", saopštio je danas lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

LEKIĆ: Đukanović ugrožava osnovne principe demokratije, pozivam ga da javno sve raspravimo
Aloonline.me

On ističe da ostaje nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila Politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara.

Kako dodaje, iako je nakon toga, i sasvim na vreme, od strane parlamentarne većine Milo Đukanović bio upoznat sa predlogom imena mandatara, on je „u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog i to u više krugova“, zloupotrebio državnu funkciju koju obavlja.

Naime, u javno neodgovornom obrazloženju, Đukanović je zaobišao na vrijeme saopštenu volju parlamentarne većine i manipulisao sa, u Ustavu nepostojećim pojmom “potpisa”, nastavljujući istom prizemnom konstrukcijom netačne navode o nekom kašnjenju, kao da se radi o upravo zatvorenom šalteru, a ne o jednoj od najodgovornijih državnih institucija i ustavno-političkih radnji koje su od ogromnog značaja za zemlju i njenu stabilnost“, navodi Lekić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Naglašava da pojava u javnosti odobravanja predsednikovog “ tumačenja” od strane određenog broja političko – pravnih apologeta, „što onih iz kupoprodajnog aranžmana, što moguće i dobrovoljnih“, ne menja osnovne činjenice.

A osnovna činjenica, na koju posebno ukazujem međunarodnim predstavnicima u našoj zemlji, prije svega članicama EU, glasi da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka finalnom i krucijalnom činu – glasanje poslanika o predlogu programa i sastava vlade u crnogorskom parlamentu“, ukazuje Lekić.

Kako ističe, ceneći značaj međunarodne saradnje, posebno sa zemljama sa kojima smo u potpisanim dokumentima o integracionim i savezničkim odnosima, sa drugim zemljama sa kojima smo u prijateljskim odnosima, posebno onim u regionu, kao predloženi mandatar je spreman na dijalog o nastaloj situaciji i o svim drugim pitanjima.

Pritom, držeći do dostojanstva zemlje, lično neću sa svoje strane obilaziti nijednu ambasadu, posebno ne tražiti podršku za lojalnost, koju ovdje, i vrlo degradirajuće za zemlju, traže pojedinci i strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva“, napominje.

Uostalom, dodaje lider DEMOS-a, svi subjekti involvirani u tokove političkog i javnog života, svi zajedno nose odgovornost za cilj izgrađivanja Crne Gore kao evropske, demokratske, pravne, pristojne države u kojoj pravila jednako važe za sve njene građane.

Povodom nastalog pitanja toka ustavne procedure oko formiranja vlade, pozivam predsjednika države da sa poslanicima u Skupštini javno raspravimo nastala pitanja od ogromnog interesa za državu. Ili da sa mnom, kao predloženim mandatarom od strane parlamentarne većine, raspravi pitanja regularne demokratske procedure konstituisanja vlade, o ozbiljnim političkim posledicama koje bi mogle slijediti – da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje“, poručio je Lekić.

Komentari(0)

Loading