ALARM ZA CRNOGORSKO ZDRAVSTVO: Fali 15 lekova za najteže pacijente, NEMA NI ZAMENSKE TERAPIJE

09:08

Crna Gora 0

Onkološki pacijenti opet su ostali bez obavezne terapije, a ovog puta su im zdravstveni radnici kazali da fali čak 15 lekova u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore. Za pojedine lekove nema ni zamene, pa im je predloženo da zovu ovu zdravstvenu ustanovu i interesuju se za svoju terapiju.

ALARM ZA CRNOGORSKO ZDRAVSTVO: Fali 15 lekova za najteže pacijente, NEMA NI ZAMENSKE TERAPIJE
Shutterstock

Crnogorski mediji su pre nekoliko dana objavili odgovore Montefarma odakle je rečeno da su obezbedili oralne citostatike koji se izdaju na recept onkološkim pacijentima, kao i terapiju koja je bila deficitarna u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, nakon što im je Fond za zdravstveno osiguranje uplatio 7 miliona eura.

Bez plana

Nije nam bilo precizirano do kad će ta terapija biti dostupna pacijentima, ali očigledno je da to nije bilo na duže vreme.

Medijima se juče javila pacijentkinja koja se leči u Institutu za onkologiju KCCG koja je zabrinuta jer joj je rečeno da nema njene terapije – zoladeksa, a nema ni zamenskih medikamenta.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Kazali su nam da fali čak 15 ljekova. I tih koji su ostali ima vrlo malo i zalihe će se potrošiti za dan ili dva. Ovakva situacija nije se dešavala do sada i zaista smo u panici jer ne znamo kad će ljekovi da dođu. Dolazim uz bojazan ima li ili nema terapije“, ispričala je pacijentkinja koja se obratila našoj redakciji.

Navodi da su joj medicinski radnici dali broj na koji može da zove i tako sazna da li je stigla terapija.

„Nema zamjenske terapije. Ne smijem više od deset dana da budem bez ljekova i zaista više ovaj stres ne mogu da podnesem. Nadam se da će se situacija uskoro stabilizovati kad se usvoji rebalans budžeta. Novac za ljekove prosto mora da se obezbijedi“, kategorična je sagovornica.

Deficitarni citostatici

Navodi da osim zoladeksa u injekcionom špricu – hormonskog leka koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji, fale i lekovi pertuzumab i trastuzumab, koji se daju za usporavanje ćelija raka i uništavaju ih.

Sedmicama je deficitaran bio lek taksotera ili docetaksel, a 140 mg tog leka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Pored zoladeksa najčećše fali leka zometa koji se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti.

Iz Montefarma su pre dve sedmice naveli da je distribucija lekova proces koji zahteva određeno vreme, te da medikamenti svakodnevno stižu u skladište te zdravstvene ustanove odakle se raspoređuju dalje.

Građanima su sugerisali da sve informacije o bilo kom leku ili medicinskom sredstvu mogu dobiti od farmaceuta u Montefarmovim apotekama ili farmaceuta sektora nabavke kako bi bili „tačno i nedvosmisleno obavešteni“.

Komentari(0)

Loading