EPIDEMIJA ŽUTICE HARA BOKOM, KRENULO IZ RESTORANA?

18:37

Crna Gora 0

Prvi slučajevi hepatitisa A registrovani još u julu, IJZ tvrdi da je epidemija u Kotoru i Herceg Novom prijavljena u septembru

EPIDEMIJA ŽUTICE HARA BOKOM, KRENULO IZ RESTORANA?
EPA

Epidemija žutice - hepatitisa A, osim u Herceg Novom proglašena je i u Kotoru, a slučajevi zaraze registruju se i u Budvi, Nikšiću i Podgorici.

Prvi slučajevi hepatitisa A potvrđeni su još u julu, kada je inspekcija sa epidemiolozima kontrolisala objekte na primorju, dok iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) u odgovoru "Vijestima" tvrde da je prvi sporadičan slučaj žutice prijavljen 21. jula ove godine, ne precizirajući koliko je inficiranih registrovano u julu i avgustu.

Iz IJZ tvrde da su prijavljene dve epidemije i da je do 4. oktobra registrovano 27 zaraženih - 18 njih je iz Herceg Novog, četiri obolele osobe su iz Kotora, po dve iz Budve i Nikšića i jedna iz Podgorice.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pojasnili su da skorija oboljevanja možda još nisu prijavljena jer je obično potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdilo da li je inficirana osoba deo epidemije ili sporadičan slučaj.

U IJZ tvrde i da je pravi broj obolelih u epidemiji verovatno veći od prijavljenog broja, iz razloga što se neki ljudi oporave bez medicinske nege i uopšte se ne testiraju na hepatitis A.

- Prva epidemija hepatitisa A je prijavljena od strane Higijensko-epidemiološke službe (HES) Herceg Novi. Prijava epidemije je u IJZ stigla 14. septembra 2022. godine. Prema podacima iz prijave, epidemija je prijavljena na teritoriji opštine Herceg Novi, a počela je 1. septembra 2022. godine. Do momenta pristizanja prijave registrovano je 15 slučajeva oboljevanja. Od prijavljenog broja obolelih hospitalizovano je bilo devet obolelih. Druga epidemija hepatitisa A je prijavljena od HES Kotor. Prijava je u IJZ stigla 15. septembra 2022. godine. Prema podacima iz prijave mesto na kom je epidemija registrovana je ugostiteljski objekat u Kotoru. Epidemija je počela 8. septembra 2022. godine (kada je i otkrivena) - navodi se u odgovoru IJZ.

Prva informacija o epidemiji u Herceg Novom pojavila se u drugoj polovini septembra, a IJZ zvanično do sada nije obavestio javnost o tome da se beleže slučajevi žutice tokom leta u primorskim opštinama, niti da je epidemija zvanično proglašena na teritoriji Herceg Novog i Kotora.

Uzorci hrane iz restorana poslati za Zagreb

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić "Vijestima" je odgovorila da su u julu i septembru u više navrata po objaveštenju HES obavili inpekcijski nadzor u vezi pojave hepatitisa A.

Pojasnila je da ta inspekcija u objektima u poslovanju sa hranom pregleda da li su radnici uredno odradili sanitarni pregled i kontrolišu vodu, dok hranu u objektima kontroliše Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Mujičić je kazala da je sanitarni inspektor naložio da radnici koji nemaju simptome odrade testove da se vidi da li su zaraženi - asimptomatski slučajevi i to u razmaku od 15 dana.

- Prošle nedelje je odrađeno uzorkovanje hrane i vode u ugostiteljskom objektu u kom je bilo najviše slučajeva oboljevanja u saradnji sa Upravom za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i IJZ, i ti uzorci su poslati za Zagreb na analizu. Rezultati analize još nisu dostavljeni - piše u odgovoru.

Iz IJZ su kazali da je uzrok epidemije još nije utvrđen i da je epidemiološko istraživanje i dalje u toku, kao i registrovanje novih slučajeva oboljevanja od hepatitisa A.

Izvor: Telegraf

Komentari(0)

Loading