DANSKE VLASTI ZADOVOLJNE SARADNJOM SA CG POLICIJOM: Uhapšena "krupna riba" zbog šverca 500 kg KOKAINA

10:13

Crna Gora 0

Danski državljanin E. J. R. (30) za kojim je bila raspisana međunarodna poternica uhapšen je juče u Crnoj Gori u okviru akcije koju je inicirala i vodila danska policija, u saradnji sa EUROPOL-om, saopšteno je iz Uprave policije.

DANSKE VLASTI ZADOVOLJNE SARADNJOM SA CG POLICIJOM: Uhapšena "krupna riba" zbog šverca 500 kg KOKAINA
Printscreen/Youtube

U akciji ciljanog traganja i hapšenja E. J. R. učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa policijskim službenicima Regionalnog centra „Centar“, Odelenjem bezbednosti Podgorica.

Danska policija je saopštila da je akcija sprovedena u okviru istrage šverca 500 kilograma kokaina iz Holandije u Dansku.

Osumnjičeni se poternicom potražuje radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnih dela posedovanje oružja, proizvodnja ili skladištenje droge radi prodaje većem broju lica za značajnu sumu novca ili pod drugim otežavajućim okolnostima krivičnog zakonika Danske.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

E. J. R. se sumnjiči da je jedan od organizatora kriminalne organizacije u Danskoj, koja je formirana radi krijumčarenja većih količina kokaina, heroina i hašiša iz drugih zemalja koji su prodavani u Danskoj i da je sprovodio dalju prodaju na teritoriji Danske.

Hapšenje E. J. R. u Crnoj Gori je sprovedeno sinhronizovano sa drugim policijskim aktivnostima na teritoriji Danske, Švedske i Holandije – navode iz Uprave policije.

Prema pisanju danskog portala politi, Nacionalna jedinica za specijalni kriminal (NSK) uhapsila je u sredu deset muškaraca starosti od 24 do 62 godine nakon duge istrage.

Istraga je sprovedena u saradnji sa policijom severnog Jutlanda, policijom Funen i policijom Kopenhagena, kao i policijskim organima Crne Gore, Norveške, Holandije, Njemačke i uz podršku EUROPOL-a i Interpola.

Pet osoba uhapšeno je u Danskoj, jedna u Crnoj Gori, jedna u Norveškoj, a tri u Holandiji.

Nakon hapšenja, izvršeni su pretresi u Danskoj, Norveškoj, Holandiji i Crnoj Gori.

Četvrti holandski državljanin je već u pritvoru u Nemačkoj.

NSK tereti desetoricu muškaraca za umešanost u međunarodno organizovani šverc i trgovinu narkoticima. Tako se trojica holandskih državljana terete da su 2022. godine prokrijumčarili preko 500 kg kokaina i heroina iz Holandije u Dansku, gde je namenjen za nekoliko kriminalnih mreža širom zemlje, uključujući i nekoliko Danaca koji su uhapšeni tokom operacije.

Danske vlasti zadovoljne saradnjom sa crnogorskom policijom

Vodeći policijski inspektor Mikael Kjeldgord slučaj je okarakterisao kao obiman i ocenio da je međunarodna policijska saradnja odigrala odlučujuću ulogu.

Konkretno, saradnja sa policijskim organima u Crnoj Gori je bila uzorna i pokazuje da osumnjičeni za organizovani kriminal niu van domašaja danske policije, čak i ako pokušavaju da se sakriju u zemljama u kojima nemamo direktnu saradnju i sporazume o ekstradiciji putem EU – kazao je Kjeldgord.

Komentari(0)

Loading