UKLANJA SE SRAMNA PLOČA IZ MORINJA: Inspekcija dala rok od 3 dana RANKO I RAŠKO PRED TUŽILAŠTVOM?

09:40

Crna Gora 0

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) naložila je Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, potvrdio je "Vijestima" predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

UKLANJA SE SRAMNA PLOČA IZ MORINJA: Inspekcija dala rok od 3 dana RANKO I RAŠKO PRED TUŽILAŠTVOM?
Printscreen/RTCG

Ploču su prethodno postavili ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević.

Iz UIP su konstatovali da nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.

Dodaje se i da je inspektorka za zaštitu kulturnih dobara poslala zahteve za izjašnjenje ministarstvima spoljnih poslova i odbrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču, i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužilaštvu na ocenu i dalje postupanje.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U zapisniku piše i da je Jokić rekao da nije bilo nikakve inicijative Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane za donošenje programa spomen-obeležja i da je on o događaju informisan iz medija i da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje ploče.

On je pozvao Vladu Crne Gore i UIP da, ukoliko se njegove tvrdnje ispostave kao tačne, podnesu krivične prijave protiv Krivokapića, Konjevića i drugih N. N. lica zbog kršenja Zakona o spomen-obeležjima.

- Ko ošteti, uništi, neovlašćeno izmeni, doradi, izmesti, zameni ili ukloni spomen-obeležje, podigne ili organizuje podizanje spomen-obeležja čije podizanje nije dozvoljeno, kazniće se kaznom zatvora do tri godine - propisuje član 43 tog zakona.

U javnosti je kritikovan i način na koji spomen-ploča tekstom tretira istorijske okolnosti 1991. godine.

Na njoj piše da je „tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mestu bio logor, takozvani Centar Morinj, i da je posvećen „zatočenim hrvatskim civilima i braniocima”.

- Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi - piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

 

Komentari(0)

Loading