MILU OSTALA VLAST U SAMO PET OPŠTINA: Tri mesta jedino ostali verni DPS, u ostalim Đukanović pretrpeo poraz

09:35

Crna Gora 0

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, nakon lokalnih izbora u 14 opština, ostala je na vlasti u svega pet, od 25 koliko ih ima u Crnoj Gori! Bijelo Polje, Bar i Plav su jedine opštine na kojima je 23. oktobra na vlasti opstala Đukanovićeva partija, dok u Gusinju i Petnjici DPS vlada na osnovu rezultata izbora koji su održani ranije.

MILU OSTALA VLAST U SAMO PET OPŠTINA: Tri mesta jedino ostali verni DPS, u ostalim Đukanović pretrpeo poraz
Printscreen/Youtube

Nebitno je kakav će ishod biti na ponovljenim izborima (pet biračkih mesta u Šavniku) 30. oktobra, jer oni sigurno neće promeniti sumornu sliku nekada neprikosnovene partije u Crnoj Gori iz vremena SRJ, SCG i nezavisne države.

Za DPS posebno je bolan poraz u Podgorici (nakon Nikšića, rodnog grada Đukanovića, Cetinja, Mojkovca i Ulcinja), čvrstog uporišta poslednje 24 godine. Koalicija oko DPS-a (osam partija i jedan pokret), od projektovanih 45.000 glasova u glavnom gradu osvojila je 37.518. Procenjuje se da se najveći broj tih glasova prelio na stranu pokreta "Evropa sad" koju predvode bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića - Jakov Milatović i Milinko Spajić.

Iz DPS-a su konstatovali da su na nedeljnim izborima opozicione partije, kao i one van parlamenta, osvojile većinu glasova. To, kako ističu, jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz 2020. godine i potrebu da se što pre organizuju državni izbori, što su obrazložili potrebom da se zaustavi "politički nakaradno stanje u kome stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider (misleći na GP URA) zloupotrebljavaju institucije i vlast".

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

DPS je pozvao "proevropske snage koje slede NATO put Crne Gore" na formiranje postizbornih koalicija.

Predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da i ovi izbori pokazuju da DPS nestaje sa političke scene.

- Politiku i njihov sistem vrednosti nasleđuju drugi, pre svih ultrapopulistički pokret "Evropa sad". Isti odnos imaju prema pogubnom neoliberalnom ekonomskom modelu, sklonosti korupciji i tolerisanju šverca i kriminala. Istu poslušnost globalnoj dubokoj državi i stranim investitorima - ocenio je za "Novosti" Medojević.

- Da sam se ja pitao, 2020. DPS bi bio zabranjen, a Đukanović i njegovi saradnici uhapšeni, ANB rasformirana, policija, tužilaštvo i sudovi očišćeni od plaćenika mafije i vojnika DPS-a, a imovina zamrznuta.

Samo dan nakon debakla na izborima Đukanović je utočište našao u Prištini, kod prijatelja Aljbina Kurtija, na večeri organizovanoj povodom održavanja međunarodnog skupa "Samit o Zapadnom Balkanu 2022", a još se nije oglašavao.

S druge strane, pobednici parlamentarnih izbora iz 2020. uveliko se pripremaju za konačno razvlašćivanje Mila Đukanovića. Očekuje se da se to dogodi na proleće naredne godine kada će biti organizovani redovni predsednički izbori. U međuvremenu će biti usvojen zakon o predsedniku, kojim će mu ukinuti dosadašnja ovlašćenja. 

OD ŠVERCA DUVANA DO "KOVERTE"

VLADAVINU DPS obeležile su brojne afere. Počelo je sa duvanskom, kada je 2001. iz Barija stigla vest o pokretanju istrage o švercu cigareta iz Crne Gore do Italije od 1994. do 2002. Istragom je bio obuhvaćen i Milo Đukanović, ali ga je štitio državnički imunitet. Potom je uoči predsedničkih izbora usledila afera Moldavke S. Č., pa seks skandal jednog ministra, "Listing", afera "Snimak", ubistvo novinara Duška Jovanovića, zatim afere "Državni udar", "Atlas" i "Koverta".

Izvor: novosti.rs

Komentari(0)

Loading