NA POZIV BRITANSKE AMBASADORKE Đurović posetila Albion, brod BRITANSKE KRALJEVSKE MORNARICE

09:53

Crna Gora 0

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, na poziv britanske ambasadorke Karen Medoks, posetila je brod britanske Kraljevske mornarice Albion, koji se nalazi u Luci Bar, navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

NA POZIV BRITANSKE AMBASADORKE Đurović posetila Albion, brod BRITANSKE KRALJEVSKE MORNARICE
Printscreen/Youtube

Đurović je istakla da je dolaskom ovog plovila, koje predstavlja ponos britanske mornarice, Crna Gora još jednom uvažena od strane naših partnera i prijatelja iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsetivši na dugu istoriju diplomatskih odnosa između dve zemlje koja seže u daleku 1879. godinu, predsednica Skupštine je istakla da smo uspeli da ostvarimo visok stepen razvenosti političkog dijaloga, kojim su dodatno učvršćeni saveznički i prijateljski odnosi, pri čemu je Crna Gora snažno posvećena razvoju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao jednim od najvažnijih aktera na međunarodnoj političkoj sceni.

Ukazujući na snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u, Đurović je ukazala na značajnu ulogu britanskog Know-how fonda, Britanskog saveta i britanske Vlade koji su nam pružili veliku pomoć u ispunjavanju neophodnih kriterijuma za pridruživanje najvećem političko-vojnom savezu na svetu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Predsednica Skupštine je potencirala da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena jačanju savezništva sa Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru NATO-a, te da je politički prioritet naše zemlje u NATO-u promovisanje evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i politike otvorenih vrata, s fokusom na region

Ukazavši da je za nas značajno što London, i nakon Bregzita, nastavlja i bilateralno i multilateralno da podržava evropski put Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana, Đurović je iskazala zahvalnost na jasnoj opredeljenosti Ujedinjenog Kraljevstva da nastavi da nam pruža ekspertsku podršku u svim oblastima važnim za naš evropski integracioni proces.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je predočila da su Albion i još dva broda Kraljevske mornarice boravili ove sedmice u Crnoj Gori na velikoj zajedničkoj obuci.

„Naši brodovi takođe dolaze noseći veoma važnu poruku, da je Crna Gora saveznik od poverenja u NATO-u i da stojimo uz vas. Ovaj brod je snažan podsetnik na našu podršku. Crna Gora je osetljiva na pretnje izvan svojih granica. Zato je važno da vaša vlada ojača svoje institucije i da efikasno funkcioniše kao demokratska država. Tako da ne ostavljate pukotine da drugi potpiruju podele i nestabilnost. Pozivam sve političke aktere ove večeri da rade zajedno, da ostave političke podele po strani i da vaše institucije ponovo efikasno rade – posebno vaš Ustavni sud“, kazala je Medoks.

Ona je kazala da će za to biti poreban istinski dijalog i kompromis.

„Za to će biti potreban istinski dijalog i određeni kompromis. Svi koji su večeras pozvani su dobri prijatelji Ujedinjenog Kraljevstva i dobri prijatelji NATO-a. Ove godine ste obeležili pet godina kao saveznik u NATO-u. Ovde smo da proslavimo naš savez i potvrdimo našu stalnu posvećenost našim zajedničkim NATO vrednostima“, dodala je britanska ambasadorka Medoks.

Komentari(0)

Loading