CRNOGORCI NE DAJU ČUJANA RUSIJI: Bankar optužen za proneveru 500 miliona evra

16:22

Crna Gora 0

Crnogorske vlasti, kako piše moskovski list Komersant, odbacile su zahtev Rusije za ekstradiciju Igora Čujana, bivšeg suvlasnika OFK banke (Ujedinjeni finansijski kapital), koji je još u oktobru 2021. godine uhapšen u Tivtu prema ruskoj Interpolovoj poternici.

CRNOGORCI NE DAJU ČUJANA RUSIJI: Bankar optužen za proneveru 500 miliona evra
Printscreen/Youtube

Rusi ga traže zbog pronevere i izdavanja kredita tzv. jednodnevnim firmama. Naime, kompanije bi se osnovala, dobila izdašni kredit i odmah nakon toga ugasila. Prema optužnici, Čujan je na svoju ruku, bez znanja uprave banke, u razdoblju od 2013. do 2016. godine podelio čak 115 takvih kredita u vrednosti od oko 500 miliona evra, a on se sumnjiči da je sebi zadržao oko 160 miliona evra.

Igor Čujan bio je šef ruske Agencije za regulaciju tržišta alkoholnih pića nakon čega je osnovao OFK banku koja je "ukinuta" 2018. godine zbog uočenih malverzacija u poslovanju. Direktor banke Nikolaj Gordejev zbog toga je 2021. osuđen na osam godina zatvora, a još ga, pišu ruski mediji, čeka novo suđenje zbog pronevere oko 150 miliona evra, piše Jutarnji list.

Čujan je pobegao iz Rusije na vreme, a neposredno uoči hapšenja u Crnoj Gori dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Kako piše Komersant, pozivajući se na njegove advokate, crnogorske vlasti dodelile su Čujanu politički azil. On negira sve optužbe, pa se pravda da je izložen "političkom progonu", čime je i motivisana odbijenica Rusima o izručenju.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Jedan od deoničara banke, s oko 25 posto, bio je i Putinov školski prijatelj, poznati ruski advokat Nikolaj Jegorov, koji je i podigao optužnicu protiv Čujana.

Podsetimo da je Rusija Crnu Goru, zbog podrške Ukrajini i uvođenja sankcija, stavila na popis neprijateljskih država.

Izvor: jutarnji

Komentari(0)

Loading