NIKŠIĆANKA MAGISTRIRALA NA LITIJAMA: Fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo

09:43

Crna Gora 0

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću odbranjen je magistarski rad na temu Litije kao socijalni i religijski fenomen savremenog crnogorskog društva.

NIKŠIĆANKA MAGISTRIRALA NA LITIJAMA: Fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo
Printscreen

Autor rada Andrijana Bogetić realizovala je naučno istraživački rad koji se bavio litijama koje su obeležile 2020 godinu. Cilj istraživanja je ispitivanje osobenosti litija kao društvenog pokreta. Pažnja istraživanja je usmerena ka ispitivanju motiva i očekivanja učesnika litija, stepena religioznosti učesnika i djelimično njihovog odnosa prema određenim društvenim normama i vrednostima.

Važan cilj istraživanja je i uticaj litija na porast religioznosti među samim učesnicima. Analizirana je učestalost prisustva građana litijama, njihovo ponašanje, ali i stavovi vezani za same litije i učesnike litija. Rad je nastajao da zahvati u celosti fenomen koji je obilježio savremeno crnogorsko društvo te se bavio ne samo spoljnim obilježjima i formom protesta nego i osobenostima crnogorskog društva koje su prethodile pojavi litija…

U radu, autor ističe da su litije imale višestruk značaj i ulogu u društvu. Doprinosile su integraciji pojedinca u zajednicu, razvoju društvene solidarnosti i kohezije. Snazile su jačinu i istrajnost ubeđenja, verovanja, a samim tim i snagu i jedinstvo zajednice. Litije spadaju u grupu vrednosnih i normativnih pokreta.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Karakterisala ih je usmerenost ka univerzalnim vrednostima, zaštiti ljudskih i verskih prava i sloboda, moralnom i duhovni preporodu, zaštiti prava SPC. Normativna usmerenost pokreta, ispoljavala se u težnji da se ponovo uspostave i zaštite norme u ime opšteprihvaćenih uverenja.

Sam autor rada smatra da litije predstavljaju fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo i izražava nadu da će ovaj rad predstavljati samo polaznu tačku za sva sledeća koja će razumevanjem promena koje su se desile doprineti stvaranju boljeg društva.

Komentari(0)

Loading