NIŠTA OD LEGALIZACIJE MARIHUANE: Vlada CG dala negativno mišljenje o "TRAVI" kao terapiji

15:29

Crna Gora 1

Vlada je dala negativno mišljenje na Predlog izmena Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je predloženo da se u lečenju pacijenata kao terapija uključi marihuana, jer, kako su istakli iz Ministarstva zdravlja, ona u Crnoj Gori nije registrovana kao lek, pa se ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama.

NIŠTA OD LEGALIZACIJE MARIHUANE: Vlada CG dala negativno mišljenje o "TRAVI" kao terapiji
EPA

Izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložio je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

„U vezi sa predlogom poslanika da se u terapijsku proceduru uključi marihuana, ukazujemo da ona u Crnoj Gori nije registrovana kao lijek, pa se, shodno medicinskim protokolima, ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama u svrhu liječenja. Pri tome je važno napomenuti da marihuana nema naučno utemeljenje kao lijek u medicini. Kada je u pitanju predlog da se u članu 81 stav 1 tačka 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti izvrši dopuna na način da etički komitet zdravstvene ustanove daje mišljenje o uvođenju upotrebe smirujućih opojnih supstanci morfijuma i marihuane kao novih dijagnostičkih i terapijskih procedura u radu zdravstvene ustanove, ističemo da je ovaj predlog takođe neprihvatljiv iz naprijed navedenih razloga. Imajući u vidu prethodno navedeno, smatramo da Predlog zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne treba prihvatiti“, navodi se u mišljenju koje je potpisao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Popović je u obrazloženju izmena ovog propisa naveo da je utvrđeno da kanabis i preparati od kanabisa pomažu u lečenju, i to posebno kod terapije bola, da pomažu onkološkim pacijentima, kako kod bolova, tako i kod ublažavanja posledica hemioterapije, da ublažava bol i grčeve kod multipla skleroze, kao i kod lečenja epilepsije, dok ulje kanabidiola može pomoći u ublažavanju poremećaja povezanih sa autizmom, kao što su problemi u ponašanju i komunikaciji i anksioznost.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Iz naprijed navedenih razloga predlažemo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, kao organizovane i sveobuhvatne djelatnosti društva, sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bila omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja. Dakle, predlažemo da se nadležnost opšte bolnice, kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite, proširi na terapijske procedure koje uključuju upotrebu psihoaktivnih supstanci (čl. 39 st. 2). Posebno treba istaći da je više zemalja omogućilo upotrebu proizvoda na bazi kanabisa za medicinske svrhe, među kojima su Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska i Austrija, a u skorije vrijeme i Slovenija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. Konvencija Ujedinjenih nacija za psihotropne supstance iz 1971. godine propisuje da je upotreba narkotika u medicinske svrhe neophodna i da ne bi trebalo da bude bez razloga ograničena“, naveo je Popović u obrazloženju.

Izvor: region.alo

Komentari(1)

Loading
Milutin

25.11.2022 19:47

Odustajemo od eu