CRNA GORA TAJNI VILAJET ANB-A: Kome Crna Gora brani da se vrati kući (VIDEO)

09:03

Crna Gora 0

"Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) je nekim svojim internim procedurama došla do određenih zaključaka, saznanja i mišljenja, a potom donijela određene pojedinačne akte kojima je proglasila određena lica da mogu negativno uticati na bezbjednost u Crnoj Gori i te akte je dostavila Upravi policije. Time je pokrenut upravni postupak zabrane ulaska u Crnoj Gori tim licima", izjavio je advokat Dalibor Kavarić gostujući u emisiji „Press plus“ sa Rajkom Raičević Adria televizije.

CRNA GORA TAJNI VILAJET ANB-A: Kome Crna Gora brani da se vrati kući (VIDEO)
Printscreen/Youtube/ADRIA TV Montenegro

U oktobru su inspektori ANB-a doneli spisak sa 28 osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, među kojima je vlasnik Adria televizije Bratislav Stojiljković. Formalni razlozi za ovu rigoroznu meru nisu poznati.

„Sve dok ta lica ne pokušaju da uđu u našu zemlju te odluke nisu mogle biti operacionalizovane.  Agencija je ispratila kada ta lica izlaze iz Crne Gore i onda ih je prilikom ulaska procesuirala. To je karakteristično, jer ako bi se radilo o strancima koji prvi put ulaze u CG to bi imalo smisla, a u ovom slučaju bi bilo logično i zakonito da im se pravo koje su već ostvarili u Crnoj Gori prekine, odnosno uskrati im se dozvola za boravak. Većina lica na tom spisku već imala neki zakoniti status u Crnoj Gori. Koliko su ti razlozi ozbiljni i stvarni, vidjećemo u daljoj proceduri. Limitirane su mogućnosti drugih državnih organa, pa i sudova, da preispitaju zašto su neke osobe zaslužile ovako restriktivan tretman“, naveo je Kavarić.

Premijer Dritan Abazović je juče rekao da u ovom konkretnom slučaju ima još nekih dilema i da treba sačekati da sve procedure budu okončane.  

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Advokat Kavarić kaže da je sama žalbena procedura definisana Zakonom o upravnom postupku, koji propisuje da je rok drugostepenog organa kojim je dužan da odluči po žalbama ovih lica 45 dana.  

„Većina ovih lica, koliko je meni poznato, se žalilo na odluku Uprave policije“, rekao je Kavarić.

Urednik informativnog programa Adria televizije Đorđe Savović ističe da Veljku Belivuku, Darku Šariću i Naseru Keljmendiju nije zabranjivan ulazak u Crnu Goru, iako imaju „nekoliko vekova krivičnih dela iza sebe“

„Bivši direktor ANB-a je ozvučio i prisluškivao najveći broj ljudi. Ako imamo toliko unutrašnjih neprijatelja, onda nam spoljni ni ne trebaju“, rekao je on.

Advokat Kavarić napominje da je ovde bitno pitanje šta je nacionalni interes Crne Gore, „shodno tome šta političke elite ustanove šta je nacionalna strategija“.

„Kod nas ne postoji konsenzus- partijske i institucionalne uloge se miješaju, a u tom slučaju je nemoguće uspostaviti neophodne mehanizme. ANB ne može znati koji su nacionalni prioriteti, ako ti prioriteti nius uspostavljeni. ANB je rastrzana između političkih i partijskih interesa. Dio političkih elita je direktno ugrozio nacionalnu bezbjednost, jer je ugrozio sudstvo i tužilaštvo“, konstatuje Kavarić.  

Profesor međunarodnog prava dr Dejan Mirović ispričao je u uključenju putem Skajpa svoj slučaj, kad mu je pre nekoliko godina zabranjen ulazak u Crnu Goru.

„Ja jesam bio kritički nastrojen prema DPS-u, ali ne možete u 21, vijeku zabranjivati nekom ulazak u zemlju zbog kritičkih izjava. Ja nikad nisam imao prekršajnu prijavu u životu i bio sam iznenađen kad sam prvi put doživio da ne mogu da uđem u Crnu Goru. Pritisak je bio skoro neizdrživ sve do kraja januara 2019.   Ukazujući da se radi o političkoj ujdurmi, optužbama da smo kleronacisti, podnio sam žalbu konzularnom predstavništvu Crne Gore u Bepogradu. Zahtjevali smo da nam MUP CG navede razloge zabrane ulaska. Nakon toga smo dobili rješenje da se žalba odbija, a ni u tom drugostepenom rješenju se ne navode razlozi zabrane ulaska. Onda nastaje neka vrsta pravne borbe do ljeta te godine. Što se tiče gospodina Stojiljkovića, Georgiieva, Šijana i ostalih, oni vjerovatno nisu bili po volji nekih političkih i struktura u ANB-u“, rekao je Mirović.  

On je rekao da ne misli ništa dobro ni o Vukšiću ni o Kenteri ni o prethodnim čelnicima ANB-a,  „ali ljudi koji nisu pravnici misle da ANB postupa na graničnim prelazima“.

„Dakle, te zabrane sprovodi granična policija i te zabrane ulaska nisu mogle biti sprovedene u djelo bez Uprave policije“, naveo je Mirović.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading