U Bijelom Polju zajednička granična železnička stanica Crne Gore i Srbije

08:59

Crna Gora 0

Vlada je najavila otvaranje zajedničke železničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako su kazali, skratiti vreme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava. To se može videti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine. Program je nedavno usvojila Vlada.

U Bijelom Polju zajednička granična železnička stanica Crne Gore i Srbije
Printscreen/Youtube/Nikola Majic

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcioni plan. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog željezničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

„Predložena reformska mjera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primjer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe dio Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova  reformska mjera se može posmatrati i kao dio šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vrijeme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji“, piše u  Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine. 

Najavljeno je da su u toku 2023. godine planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvetljenja na svim kolosecima stanice Bijelo Polje. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U toku 2024. godine planiran je završetak radova, provera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obje države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Takođe, za 2025. godinu planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada. 

Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Žaljeznička infrastruktura Crne Gore.

Komentari(0)

Loading