LEDENO DOBA U CRNOJ GORI: Sneg do kuka odsekao sela od sveta - domaćinstva u mraku

08:29

Crna Gora 0

U Crnoj Gori jutros je izmereno najviše snega na Žabljaku, čak 95 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju

LEDENO DOBA U CRNOJ GORI: Sneg do kuka odsekao sela od sveta - domaćinstva u mraku
Rina

U Plužinama je izmereno 43 centimetra snega, Šavniku 40, Kolašinu 37, Pljevljima 20.

Na Cetinju ima 18 centimetara snega, Nikšiću 12, Andrijevici i Gusinju po osam.

U nikšićkoj opštini najviše snega je palo u Goliji i Banjanima i do sela u tim mesnim zajednicama je trenutno neprohodno, ali će, prema rečima sekretara Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidaka Krtolice, za dan-dva i do njih biti prohodno.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Sve glavne saobraćajnice su očišćene. Čistimo kvartove, trotoare, prigradska naselja, mehanizacija je krenula i ka Podbožuru, Dragovoljićima i Podbožuru. Na terenu je sva mehanizacija, a uputili smo dopis Ministarstvu odbrane da nam pošalju mehanizaciju kako bi očistili puteve do Golije i Banjana, gde je palo preko pola metra. Očekujemo da će do svih ruralnih područja biti očišćeno za dva-tri dana - kazao je Krtolica “Vijestima”.

Uključena je mehanizacija Komunalnog, Opštine, Vatrogasne, kao i “Mehanizacije i programata”, a i Vodovod je ustupio mali bager za čišćenje trotoara.

Što se Plužina tiče, prema rečima predsednika Opštine Slobodana Delića, naselje je očišćeno, a do nekoliko sela u Župi i delu Pivske planine je neprohodno.

- Sva mehanizacija je na terenu. Čim su padavine stale, krenuli smo sa čišćenjem. Imali smo nekoliko hitnih slučajeva pa smo do tih sela odmah očistili put. Očekujemo da će do svih sela biti prohodno za dan-dva - kazalo je Delić “Vijestima”.

U šavničkoj opštini, gde je palo preko pola metra snega, prema rečima predsednika opštine Jugoslava Jakića, do desetak sela i dalje nije prohodno, ali se nada da će danas u toku dana, ukoliko ne bude novih padavina, očistiti put i do tih sela. Sve ekipe su, kako je rekao, na terenu.

- U Mesnoj zajednici Boan je sedam sela, ili dve trećine mesne zajednice, dva dana bez struje. Što se prohodnosti puteva tiče, svako selo je blokirano osim Tušinje, a i do Boana je tek nakon tri dana put očišćen - kazao je “Vijestima” predsjednik MZ Boan Tomaš Čurović.

Oko 1.700 domaćinstava u Mesnoj zajednici (MZ) Župa nikšićka već osmi dan nema uredno snabdevanje električnom energijom.

- Već sedam noći su župska domaćinstva u mraku. Svakodnevni višečasovni ispadi na dalekovodu doneli su velike probleme stanovnicima Župe. Ugrožena su brojna poljoprivredna domaćinstva, stare i bolesne osobe, privredna društva koja posluju u Župi. Da ne govorimo o nanešenoj šteti na aparatima u domaćinstvima koja su prestala sa radom usled čestog nestanka električne energije -  navodi se u saopštenju za javnost predsednika MZ Dragoljuba Radulovića.

Prema njegovim rečima, problem sa čestim prekidima u snabdevanju električnom energijom počeo je nekoliko dana pre vremenskih neprilika, a o tome nisu želeli da obaveštavaju javnost očekujući da će problem biti rešen.

- Iako su ekipe za popravku dolazile, problem nije rešen. Opravdano je veliko nezadovoljstvo meštana Župe, jer ovakav odnos prema našem mestu od strane CEDIS-a je katastrofalan, posebno ako se ima u vidu i činjenica da se niko od strane CEDIS-a nije obratio našem mestu da nas upozna zašto trpimo ovu njihovu osmodnevnu torturu, iako smo uputili prigovor na ovo stanje. Dodatni problem je napravilo nevreme, pa su stubovi električnih vodova, u nekim selima, popadali kao kruške, a među njima su i oni koji su jesenas postavljeni prilikom rekonstrukcije mreže, kada smo trpeli skoro svakodnevna isključenja - naveo je Radulović.

Kako je istakao, meštani Župe traže da se pomenuti problem hitno reši.

- Nikakav izgovor ne može da postoji. Gospodo iz CEDIS-a prešli ste sve dozvoljene granice i pokazali prema meštanima Župe maćehinski odnos, a i svu svoju nesposobnost kojom pokušavate naše mesto vratiti 100 godina unazad, što vam ne smemo dozvoliti - zaključio je Radulović.

Izvor: Tanjug

Komentari(0)

Loading