Kusturica: Kad vidim slike plivanja za časni krst u PODGORICI, znam da nam NEMA PROPASTI (VIDEO)

07:22

Crna Gora 0

Kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti, kazao je režiser Emir Kusturica.

Kusturica: Kad vidim slike plivanja za časni krst u PODGORICI, znam da nam NEMA PROPASTI (VIDEO)
Printscreen/Jutjub/In4s

Proslavljeni režiser Emir Kusturica govorio je za RT Balkan o umetnost, opstanku srpskog naroda, ali i o izazovima sa kojima se suočava globalna politika.

U intervjuu je pomenuo i Crnu Goru.

Osnovač festivala Kustendorf tvrdi da ako ne trijumfuje umetnost kao sastavni deo kulture, ništa na planeti neće opstati.

- Trijumf umetnosti znači trijumf slobode, a sloboda je neizostavni deo toga, kako na zapadu kažu majn set srpskog naroda, i ostalih naroda. Ovo je borba za opstanak pravoslavlja, i u toj borbi kultura je presudna. Apsolutno sam uveren da će kultura trijumfovati - kazao je on.

Istakao je da srpski narod, nažalost, sve više pokazuje znake da neće opstati.

- Ali, kad vidiš one slike plivanja za časni krst u Podgorici, i kad čuješ, kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, kako ti mladi ljudi, 30-godišnjaci, plivaju za časni krst, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti.  A propasti nema kad se izboriš za ono što ti treba- naveo je on. 

Prema njegovim rečima, Srbija je uvek i uz veće gubitke od bilo koga, od drugih malih naroda, uspevala da očuva što je njeno.

- Mislim da je najvažnije očuvati dostojanstvo, imati ideju šta je dobro, a šta zlo. Mislim da će Srbija uspeti u tome bez obzira na težinu ovog ponovljenog scenarija iz Drugog svetskog rata - zaključio je Kusturica.

Komentari(0)

Loading