Šarićima u Crnoj Gori blokirana imovina

13:59

Crna Gora 0

Zbog istrage protiv Darka Šarića, njegov brat Duško, sestra Danijela i kćerka Nikolina ne mogu raspolagati brojnim zemljišnim parcelama, stanovima, firmom, poslovnim prostorima... Nova istraga protiv starijeg Šarića u Srbiji vodi se zbog šverca droge, oružja, izazivanja opšte opasnosti... Pravni zastupnik Šarića, advokat Željko Đukanović, izjavio žalbu na rešenje sutkinje Suzane Mugoše, tvrdi da ista imovina ne može dva puta biti oduzeta.

Šarićima u Crnoj Gori blokirana imovina
Printscreen/Youtube/Vijesti Online

Privremeno je oduzeta imovina članova porodice Darka Šarića u Crnoj Gori, zbog sumnje da je stečena kriminalnom delatnošću.

To su ovdašnje pravosudne vlasti uradile na zahtev kolega iz Srbije u predmetu protiv navodnog balkanskog narkošefa i njegove ekipe - zbog teškog ubistva, stvaranja kriminalne organizacije, šverca droge, ilegalnog držanja oružja, izazivanja opšte opasnosti, zloupotrebe službenog položaja...

Njegovom bratu, sestri i kćerki u Crnoj Gori privremeno su blokirani brojni stanovi, firma, poslovni prostori, zemlja...

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Sutkinja Suzana Mugoša donela je ešenje o privremenom oduzimanju te milionski vredne imovine.

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u Beogradu, nekoliko meseci nakon što je pušten da se brani sa slobode u sudskom procesu za šverc kokaina.

Terete ga i da je iz Istražnog zatvora, preko kriptovane telefonske Skaj aplikacije, organizovao međunarodni šverc droge, ubistva saradnika i suparnika iz drugog klana, ali i zastrašivanje svjedoka u postupku koji se godinama vodi protiv njega zbog pranja novca i krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Zamolnica

Postupajući po zamolnici kolega iz Srbije, Viši sud je na zahtev crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) donio privremenu meru zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti koje su u vlasništvu njegove kćerke Nikoline Šarić, brata Duška Šarića i sestre Danijele Šarić.

To je učinjeno na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, zabrana raspolaganja i korišćenja nad tim nepokretnostima upisana je 11. januara.

Dušku Šariću tim rešenjem 11. januara blokirano je desetak poslovnih prostora površine oko 700 kvadratnih metara, dvorište poslovne zgrade, porodična stambena zgrada površine 61 kvadrat, nestambeni prostor površine 49 kvadrata, garsonjera isto tolike površine, dve sobe...

Blokada je stavljena i na dvorište površine 423 kvadrata, neplodno zemljište površine 384 kvadrata, zatim i na dvorište površine 136 kvadrata, porodičnu zgradu u kojoj su poslovni i stambeni prostori, njivu od 422 kvadrata...

Rešenjem suda blokirana je imovina upisana na preduzeće “Level ing” - njiva od 481 kvadrat, livada površine 4.495 metara kvadratnih, neplodno zemljište površine 37 kvadrata, poslovne zgrade u vanprivredi površine 478 i pomoćnu zgradu od 43 kvadrata, kao i dvorište površine 289 kvadrata.

Darkovoj i Duškovoj sestri Danijeli Šarić blokirana je imovina nadomak Pljevalja u Boščinovićima - dvorište 529 kvadrata, porodična zgrada koju čine nestambeni prostor od 111 kvadrata i tri stana od 36, 88 i 98 kvadrata.

Njegovoj kćerki Nikolini zabranjeno je da raspolaže trosobnim stanom u Pljevljima površine 95 kvadrata i deset kvadrata nestambenog prostora.

Obrazloženo je da postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom delatnošću, odnosno, da je Darko Šarić, novac stečen kriminalom ulagao u sticanje imovine čiji su formalni vlasnici članovi njegove uže porodice: “Koji sami ne ostvaruju legalne prihode ili ih ne ostvaruju u tolikim iznosima”.

”Po ocjeni ovog sudije za istragu, postoji opasnost da će eventualno oduzimanje navedene imovinske koristi kasnije biti onemogućeno njenim otuđenjem, prikrivanjem ili na neki drug način”, piše u rješenju sutkinje Mugoše.

Obrazlaže da će se privremena mera obezbeđenja ukinuti po službenoj dužnosti, ako optužnica ne bude potvrđena u roku od dve godine od dana donošenja rešenja o određivanju privremene mere obezbeđenja.

Gotovo istu imovinu, s tim što je tada na spisku bilo mnogo više pokretnih stvari, država je Dušku Šariću i Jovici Lončaru vratila u maju 2018. godine.

Takva odluka doneta je nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog, kojom su Pljevljaci pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 milona eura.

Na spisku imovine za koju je tada odlučeno da se vrati Šariću, Lončaru i njihovim preduzećima, bili su stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka “Municipijum’S”, kafić “4 sobe”, “Mat petrol” benzinska stanica, radne mašine, automobili...

Žalba

Na rešenje sutkinje Mugoše žalio se pravni zastupnik Šarića, advokat Željko Đukanović, koji je zahtevao da se ukine privremena mera obezbeđenja, jer je, kako tvrdi, već jednom dokazano da je njihova imovina stečena zakonito.

Žalbu je izjavio zbog bitne povrede krivičnog postupka, a tvrdi i da pobijano rešenje ne sadrži jasne i ubjedljive razloge za određivanje privremene mjere obezbjeđenja na nepokretnosti koje su u vlasništvu brata okrivlienog, Šarić Duška, firme ‘Level Ing’, sestre Šarić Danijele i kćerke okrivljenog, Šarić Nikoline.

”A ovo iz sljedećih razloga - predmetne nepokretnosti koje se navode u pobijanom rješenju u vlasništvu članova porodice okrivljenog Darka Šarića, koje nepokretnosti su stečene na zakonit način, a ne kako se to pobijanim rješenjem tvrdi. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da je Viši sud u Bijelom Polju, u postupku koji je vodio protiv brata okrivljenog, Duška Šarića i dr. zbog krivičnog djela pranje novca već jednom odlučivao o ovakvom predlogu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju”, piše u žalbi.

Advokat Đukanović ističe da su u tom postupku, brat okrivljenog Duško Šarić i Jovica Lončar pravosnažno oslobođeni 2018. godine za krivična dela koja su im se stavljala na teret - i to da su, kao ovlašćena lica firme “Level Ing” počinili krivično delo pranje novca.

Istakao je da je u tom postupku utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom doge i naloženo da se sve pokretne i nepokretne stvari vrate njhovim vlasnicima:

”Odnosno okrivljenim, a u ovom predmetu licima bliskim okrivljenom Šarić Darku”.

”Dakle, sve nepokretnosti koje se sada navode, a u vlasništvu su pomenute firme i drugih lica, bile su predmet istrage. Što znači da su prošle kontrolu najvećih sudskih istanci, kontrolu od strane Apelacionog suda kao drugostepenog suda i na kraju Vrhovnog suda, koji su u svojim odlukama našli da su predmetne nepokretnosti na zakonit način stečene”, napisao je Đukanović u žalbi.

On je predložio da se službenim putem pribave sudski spisi Višeg suda u Bijelom Polju, saslušanje svedoka čija imena će naknadno dostaviti, ali i saslušanje Aleksandra Zimbera, kao i da, ukoliko za tim bude potrebe, angažuju veštaka ekonomsko-finansijske struke.

Dva puta oduzimaju istu imovinu

Đukanović je za Vijesti kazao da je veoma značajno istaći da je u krivičnom postupku protiv Duška Šarića i Jovice Lončara, vođenim pred Višim sudom u Bijelom Polju, a nakon toga pred Apelacionim i na kraju Vrhovnim sudom, donijeta pravosnažno oslobađajuća presuda.

”Na osnovu te presude odbrana je Višem sudu u Bijelom Polju podnijela zahtjev za povraćaj privremeno oduzete imovine, i imovina je vraćena. Upravo veliki dio te vraćene imovine, koji je bio predmetom privremenog oduzimanje suda u Bijelom Polju, obuhvaćen je sadašnjim pobijanim rješenjem Višeg suda u Podgorici, pa je suvišan komentar da se ne mogu dva puta, odnosno ponovo, blokirati iste stvari za koje je nesumnjivo utvrđeno da su legalnog porijekla”, rekao je Đukanović.

Advokat je dodao da smatra da je, dominantno iz tog razloga, žalba osnovana.

”Ne može ista imovina biti predmetom oduzimanja u dva različita postupka”, istakao je on.

Imovina se gomilala, stanje na računu nepromenjeno

Sutkinja u rešenju konstatuje da je uvidom u analitičku karticu računa Duška Šarića utvrđeno da nijedna evidentirana transakcija ne odgovara transakciji - isplati novčanog iznosa po osnovu plaćanja za nepokretnost po ugovoru o kupoprodaji jedne od nekretnina Pljevljaka.

Utvrdili su i da je na njegovom deviznom računu godinama nepromijenjeno stanje, ali i da je u martu 2022. godine imao prihod od kompanije “Spencer&Hill Team”, kao i da je od marta 2020. do aprila 2022. godine, po osnovu zarada u firmi “Level ing”, zaradio 33.130,96 eura.

”Iz javno dostupne baze podataka proizilazi da je Šarić Duško izvršni direktor pravnog lica Level Ing d.o.o, dok su kao osnivači društva evidentirani pravno lice Matenico LLC registrovano u Delaware - USA i Jovica Lončar. Prethodno, pravno lice je 24.7.2006. godine registrovano pod nazivom Mat Shop d.o.o. Jedini osnivač i izvršni direktor društva prilikom osnivania je Duško Šarić”, piše u spisima suda.

Opet blokada za “Mat company”

Blokirana je i imovina upisana na firmu “Level Ing” Pljevlja, nekadašnju “Mat company”, čiji osnivači su Jovica Lončar i kompanija “Mateniko LLC”.

Firma “Level Ing” nastala je spajanjem Šarićevih kompanija “Mat company” i “Tera Ing”. Kao osnivač firme “Mat kompani”, koju je Uprava za imovinu ranije privremeno oduzela Dušku Šariću, a potom mu je i vratila kada su on i Lončar pravosnažno oslobođeni optužbi, u Centralnom registru Privrednog suda u Podgorici 19. oktobra 2009. godine bio je upisan njegov brat Darko.

Samo nekoliko dana kasnije 26. oktobra u centralnom registru kao osnivači upisani su Duško Šarić i Jovica Lončar, a verovatno razlog promene je bilo Darkovo saznanje da je srbijanska policija počela operaciju “Balkanski ratnik”, koja se istovremeno odvijala u Urugvaju i Beogradu.

Interpolovu poternica za Šarićem posebno odelenje Višeg suda u Beogradu raspisalo je 22. januara 2010. godine. Trećeg novembra u CRPS kao osnivač upisan je samo Jovica Lončar koji je pokrivao i mesto izvršnog direktora. Zanimljivo je da je u Centralnom registru prvo 16. decembra kao osnivač ponovo upisan samo Lončar, a Muhamed Delagija kao izvršni direktor, a nešto kasnije istog dana osim Lončara kao osnivač “Mat company” upisana je i američka firma “Mateniko LLC”.

Osnivač pređuzeća “Tera ing”, koje je bilo registrovano za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, prema podacima iz Centralnog registra, 100 odsto je Društvo sa ograničenom odgovornošću u vlasništvu “Mat company”.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading