TUŽNO Sveti Stefan osvanuo na neslavnoj listi, hoće li se nešto preduzeti?

20:06

Crna Gora 0

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta

TUŽNO Sveti Stefan osvanuo na neslavnoj listi, hoće li se nešto preduzeti?
aloonline.ba

Paštrovska gora i Sveti Stefan sa Miločerskim parkom na listi su najugroženijih spomenika i lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu.

Ugroženih 11 lokaliteta baštine su ušli u uži izbor odlukom međunarodnog Savetodavnog panela sačinjenog od eksperata iz oblasti istorije, arheologije, arhitekture, konzevacije, projektne analize i finansija.

Nominacije za program "7 najugroženijih" su podnete od organizacija članova, pridruženih ili individualnih članova "Europa Nostre" iz cele Evrope kao i članova "European Heritage Alliance".

Jedna od glavnih pretnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta, piše portal RTCG.

Pripadnici lokalne zajednice ukazivali su godinama unazad da je bilo nelegalne gradnje u okviru lokaliteta, uprkos izuzetnoj kulturnoj i prirodnoj vrednosti Svetog Stefana.

"Samom ostrvcetu Svetom Stefanu pristup je dozvoljen jedino gostima i osoblju turističkog rizorta. Ovo znači da su meštani izgubili pravo da učestvuju u njihovoj sopstvenoj kulturi. Kultura na Svetom Stefanu je uključivala i kulturno nasleđe i kulturne prakse ljudi, naročito društvena okupljanja radi folklornih predstava i drugih sličnih događaja", navodi se, između ostalog, na sajtu ove organizacije. Konačna lista "7 najugroženijih" lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu će biti objavljena u aprilu.

Izvor: Telegraf

Komentari(0)

Loading