DREVNI OBIČAJ IZ DOBA TROJE: U Plužinama ukinuli "čašicu za dušu"

11:45

Crna Gora 0

U gradskoj kapeli u Plužinama odnedavno se ne služi piće prilikom odavanja pošte preminulom. To je preporuka koju je donela Skupština tog grada. Običaji na sahranama se menjaju vremenom, ali ono što zabrinjava je da se u pivskom kraju mnogo više umire nego rađa.

DREVNI OBIČAJ IZ DOBA TROJE: U Plužinama ukinuli "čašicu za dušu"
Printscreen

Smrt ne bira ni mesto ni vreme, a kako ćemo ispratiti pokojnika na onaj svet stvar je običaja a neko će reći i pitanje obraza. Vreme menja ljude tako i običaje, ipak u Plužinama većina opstaje.

"Kao u mnogo čemu i to smo mi pretvorili i tu sahranu smo pretvorili u nekakav kič, u ono što taj momenat ne zaslužuje", priča stanovnik Plužina Mirko Vuković.

Međutim, što se služilo piće ispred gradske kapele u Plužinama, služilo se, više ne može.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Skupština tog grada nedavno je donela zaključak da se tokom odavanja pošte preminulom prekine sa tim običajem. Razlog je praktične prirode, objašnjava predsednik te opštine.

"Da se prekine da bi se pomoglo stanovništvu da se ne opterećuje traženjem ljudi koji bi to radili. Nije tu bilo drugih razloga", objašnjava Slobodan Delić, predsednik Opštine Plužine.

I dok se tradicija sve više prilagođava gradu u pivskim selima ona se ljubomorno čuva. U selu Gornji Unač živi bračni par Miličić, Njegovan i Anđelija, oboje zagazili u devetu deceniju.

Odlazak na saučešća njima je pitanje dužnosti.

Njegovan Miličić na pitanje kako zamišlja ispraćaj na onaj svijet odgovara: "Ka i vazda našim precima i još bolje, zato što smo u boljoj situaciji i kad mene polože nimalo se ne plašim. Lijepo kao što sam ja ispratio moje roditelje, majku i oca ni više ni manje".

Zato su svojoj deci ostavili u amanet kako da dočekaju sve one koji će doći da njih isprate na večni počinak.

"Kad umremo da nam zakolju june. Mi već imamo u našoj štali, po jedno tele ostavimo dobro, imam troje sad pa da biraju kako bude potreba ako oće svo troje", kazao je Miličić.

A ono što zabrinjava više od nestajanja običaja je to što se u Plužinama više umire nego li rađa.

"Nema više ko u Pivi u selima ni ko da ukopa ako ne dođu Pivljani, rodbina kumovi i porodica pokojnika iz Nikšića i drugih mjesta", priča Vuković.

Prema poslednjem popisu u Plužinama je svega 3 i po hiljade stanovnika, što je 3 puta manje nego pre 30 godina.

Iako kažu život je treptaj u kosmosu, a njegov kraj neminovan, treba ga slaviti dok traje.

"Čovjek sa smrću ne prestaje da živi, on živi u narodu u sjećanju, živi u uspomeni", kazao je Mirko Vuković, stanovnik Plužina.

Komentari(0)

Loading